Більшість повідомлень стосувалися виведення капіталу / фото УНІАН Володимир Гонтар

Національний банк України в третьому кварталі 2020 року направив до правоохоронних органів інформацію про підозрілі фінансові операції клієнтів семи банків.

Як повідомляється на сайті НБУ, ці дані були отримані в ході перевірок з питань моніторингу та дотримання вимог валютного законодавства.

Читайте такожНацбанк позбавив Рожкову основних повноважень

Відео дня

Зокрема, за результатами перевірок з питань моніторингу регулятор направив 5 листів з інформацією про підозрілі фінансові операції клієнтів банків на загальну суму понад 7,36 млрд грн і близько 24,9 млн дол.

«У той же час протягом III кварталу 2020 року за результатами перевірок з питань валютного нагляду направлено 5 листів про фінансові операції, які можуть свідчити про організовану злочинну діяльність і великомасштабні операції клієнтів банків на загальну суму понад 133 млн дол. США і 0,84 млн євро", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що в основному надана правоохоронним органам інформація стосувалася проведення клієнтами банків операцій, характер або наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані з виведенням капіталів, легалізацією кримінальних доходів, переведенням безготівкових коштів у готівку, здійсненням фіктивного підприємництва, ухилення від оподаткування тощо.

Ситуація рік тому

Національний банк України у 2019 році направив до правоохоронних органів відомості про підозрілі операції клієнтів 35 банків та 2 небанківських фінансових установ.

Ідентифікація банківських клієнтів

Українські банки з 28 квітня 2020 року можуть проводити ідентифікацію та верифікацію клієнтів без їх особистої присутності. Це обумовлено набранням чинності оновленого Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом".

Згідно з цим законом, Нацбанк розробив нові інструменти та способи віддаленої ідентифікації. Зокрема, банки можуть використовувати систему BankID НБУ та електронний підпис, або проводити відеоідентифікацію.