Нацбанк зберіг облікову ставку на історичному мінімумі / REUTERS

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 6% втретє поспіль.

Читайте такожНацбанк позбавив Рожкову основних повноважень

Згідно з матеріалами НБУ, ключовим ризиком для макрофінансової стабільності, як і раніше, є тривалий термін і поглиблення пандемії коронавірусу, посилення карантинних заходів.

Відео дня

"Актуальними залишаються також інші ризики: негативний вплив судових рішень на макрофінансову стабільність; ескалація військового конфлікту на сході країни або її кордонах; збільшення волатильності світових цін на продукти харчування, враховуючи глобальні зміни клімату і ризик посилення протекціонізму у світі", - сказано в повідомленні.

Таким чином, Правління Національного банку вирішило зберегти облікову ставку на рівні 6%, враховуючи наявний баланс ризиків і очікуваний вихід інфляції за межі цільового діапазону у 2021 році.

"Збереження м'якої монетарної політики спрямоване на підтримку економічного відновлення і досягнення мети щодо інфляції", - сказано в документі.

Від чого залежатиме монетарна політика

При цьому наголошується, що в умовах високого рівня невизначеності подальша монетарна політика регулятора буде залежати, перш за все, від розвитку епідемічної ситуації та затверджених параметрів бюджетної політики.

"Якщо пожвавлення внутрішнього попиту і ділової активності виявиться нестійким внаслідок збільшення захворюваності, Національний банк зможе підтримати економіку подальшим зниженням облікової ставки. Разом з тим, Національний банк буде також готовий підвищити облікову ставку у 2021 році в разі посилення інфляційного тиску", - сказав глава НБУ Кирило Шевченко в ході брифінгу.

За його словами, баланс між стимулюванням економіки та підтриманням помірної інфляції буде зберігатися і надалі. Вагомим фактором для рішень НБУ виступатимуть затверджені параметри фіскальної підтримки економіки, яка передбачається значною і наступного року.

Що цьому передувало

Національний банк України з 12 червня знизив облікову ставку до історичного мінімуму у 6% річних. У липні та вересні Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 6%.