Вимоги НБУ до звітних файлів розміщено в реєстрі показників / фото УНІАН

Національний банк України завершив тестування та почав приймати звітність від небанківських фінансових установ.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

"Вебпортал Національного банку відкрито для подання звітності небанківськими фінансовими установами, він працює в робочому режимі. Доступ користувачів до вебпорталу, які раніше зареєструвалися для тестового подання звітності, діють і використовуються для подання звітності в Національний банк України", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте також"Спліт" в дії: що принесе українцям реформа ринку фінансових послуг

Як зазначає прес-служба, установам, які ще не зареєструвалися на веб-порталі, потрібно пройти процедуру реєстрації згідно з пунктом 5 Інструкції про подання звітності небанківськими фінансовими установами.

В НБУ додали, що терміни подання звітності за перше півріччя 2020 року не змінюються й відповідають чинним нормативно-правовим актам НКФП.

"Вимоги Національного банку щодо формування звітних файлів, які подаються через вебпортал, розміщені в реєстрі показників.

Національний банк також підготував і оприлюднив описові та відеоінструкції з подання звітності для небанківських фінансових установ", - йдеться в повідомленні.

Довідка УНІАН. Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про «спліт». Згідно із законом, нагляд і регулювання ринку близько 1900 небанківських фінустанов, серед яких страхові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро кредитних історій, ломбарди та інші фінансові компанії, з 1 липня перейшли до НБУ, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 1 липня прийняв функції нагляду та регулювання ринків небанківських фінансових установ від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, у рамках прийнятого закону про «спліт».

6 липня 2020 року Національний банк відкрив на офіційному веб-сайті Комплексну інформаційну систему (КІС НБУ), в яку завантажені реєстрів фінансових установ, прийняті від попереднього регулятора Нацкомфінпослуг.