88% опитаних проти високого курсу долара / фото УНІАН

Більшість українців не хочуть стрибка інфляції і девальвації гривні, а також вважають, що в останні два роки політика Національного банку не призвела до занадто повільного зростання цін.

Про це свідчать дані загальнонаціонального опитування, проведеного дослідницькою компанією Gradus Research на замовлення Центру економічної стратегії (ЦЕС).

Зокрема, 54% опитаних вважають, що НБУ погано підтримував цінову стабільність в країні, оскільки ціни на товари зростали дуже швидко.

Відео дня

Читайте такожЗеленський провів консультації щодо кандидатури нового голови Нацбанку

"94% опитаних українців не згодні, що ціни в Україні ростуть дуже повільно. Майже 90% опитаних впевнені, що зростання цін і девальвація гривні вигідні олігархам, а не простим людям. Лише 1% українців вважають, що в останні два роки політика Національного банку призвела до занадто повільного зростання цін", - йдеться в результатах опитування.

Повідомляється також, що 88% опитаних виступили проти ідей політиків про те, що країні потрібен високий курс долара (30 грн/дол. і вище).

"Результати опитування показують, що громадяни очікують від політиків і Національного банку саме стабільних цін та курсу національної валюти", - наводяться в повідомленні слова виконавчого директора Центру економічної стратегії Гліба Вишлінського.

Таким чином, зазначив він, ініціативи політиків підтримати економіку масштабною емісією гривні, що неминуче призведе до стрибка цін і курсу гривні, прямо суперечать очікуванням їх виборців.

Опитування було проведено 2 липня дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкет в мобільному додатку Gradus. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст з кількістю мешканців понад 50 тисяч у віці 18-60 років, в опитуванні взяли участь 800 респондентів. Максимальна похибка вибірки - 3,5%.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня голова НБУ Яків Смолій написав заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням і подав його президенту Володимиру Зеленському. Смолій пояснив своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.

Наступного дня у Верховній Раді був зареєстрований президентський проект постанови про звільнення Смолія з посади голови НБУ (№3772).