ДБР провело понад 20 обшуків у податковій / фото dbr.gov.ua

Державне бюро розслідувань провело понад 20 обшуків у службових приміщеннях Державної податкової служби України в рамках справи щодо так званих "скруток" з податком на додану вартість.

Читайте такожСлідчі ДБР описали картини Порошенка та вилучили оригінали митних декларацій - музей Гончара

Як повідомляється на сайті ДБР, обшуки проведено в місті Києві, Львівській та Донецькій областях.

Відео дня

"За наявною інформацією, посадовці центрального апарату та регіональних органів Державної податкової служби України, зловживаючи службовим становищем, з метою отримання неправомірної вигоди, сприяли протиправному формуванню податку на додану вартість. Таким чином, податківці сприяли функціонуванню "конвертаційно-транзитних" груп суб’єктів господарювання та оминанню ними систем автоматизованого моніторингу оцінки ступенів ризику і, як наслідок, ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах", - йдеться в повідомленні.

За попередніми підрахунками, сума збитків, що завдані державному бюджету, у досліджуваних епізодах становить понад 45 млн грн.

У ДБР повідомили, що обшуки проведено в рамках досудового розслідування кримінального провадження, що відкрите за заявою екс-міністра фінансів Ігоря Уманського, за процесуального керівництва прокурорів Офісу генерального прокурора та спільно з податковою службою внутрішньої безпеки.

Як повідомляв УНІАН, 22 травня в Офісі генерального прокурора заявили про арешт 75 млн грн підприємств, що задіяні в так званих "скрутках" з ПДВ. Арешт накладено з метою припинення діяльності фіктивних суб’єктів господарювання.

***Уманський був призначений на посаду міністром фінансів України від 4 березня 2020 року, а 30 березня Верховна Рада звільнила його з цієї посади. Після своєї відставки Уманський в інтерв'ю LB.ua заявив, що бюджет щомісяця в середньому втрачає 5 млрд грн через "скрутки" з ПДВ.