Кількість нових інвестиційних проектів знизилася на 37% / фото УНІАН Володимир Гонтар

Обсяг прямих іноземних інвестицій у світі в першому півріччі 2020 року скоротився на 49% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року.

Про це йдеться в доповіді Конференції ООН з торгівлі та розвитку.

Читайте такожНацбанк удосконалив облік прямих іноземних інвестицій

Відео дня

"Глобальні потоки ПІІ (за винятком офшорних фінансових центрів в країнах Карибського басейну) в першій половині 2020 року перебували під серйозним тиском через пандемію COVID-19. За оцінками, вони досягли $399 млрд, що на 49% менше, ніж у 2019 році, оскільки локдауни по всьому світу змушували компанії відкладати наявні інвестиційні проекти та відкладати несуттєві інвестиції для збереження грошових буферів", - йдеться в доповіді.

Скорочення стосується всіх основних форм ПІІ. Так, кількість нових оголошених інвестиційних проектів знизилася на 37%, число транскордонних злиттів і поглинань впало на 15%, а кількість оголошених угод з фінансування транскордонних проектів скоротилося на 25%.

Найбільший спад

"Найбільший спад спостерігався в розвинених країнах, де ПІІ досягли, за оцінками, $98 млрд в першому півріччі 2020 року — це зниження на 75% в порівнянні з 2019 роком", — сказано в доповіді.

Приплив ПІІ в країни, що розвиваються скоротився на 16%, що менше, ніж очікувалося раніше.

Крім того, потоки прямих іноземних інвестицій були на 28% нижче в країни Африки, на 25% - Латинської Америки і Карибського басейну, а також на 12% - в країни Азії, головним чином через стійкі інвестиції в Китай.

При цьому в першому півріччі 2020 року на країни, що розвиваються Азії припадало більш ніж половина світових ПІІ.

Прогноз

За підсумками 2020 року очікується зниження ПІІ в усьому світі на 30-40%. Більш точний прогноз ускладнений через значну невизначеність щодо тривалості та наслідків пандемії.

Україна та іноземні інвестиції

26 червня 2020 року Національний банк України удосконалив розрахунок прямих іноземних інвестицій (ПІІ) відповідно до міжнародних стандартів. 

Відтепер у платіжному балансі враховуються реінвестовані доходи підприємств, тобто доходи прямих іноземних інвесторів включають не тільки дивіденди, а і їх частку в нерозподіленому прибутку підприємства. Такі зміни відповідають стандартам статистики Міжнародного валютного фонду та практиці більшості країн світу.