Ілюстрація REUTERS

Міністр фінансів України Сергій Марченко прокоментував основні положення меморандуму про співпрацю з ключовим кредитором нашої країни - Міжнародним валютним фондом (МВФ), зазначивши, зокрема, що підвищення пенсійного віку для українців у ньому не передбачено.

Читайте такожМіністр фінансів про кризу і транш МВФ: "ми впевнено дивимося в майбутнє"

Про це міністр фінансів повідомив в ефірі одного з українських телеканалів.

Відео дня

Зокрема, за словами Марченка, створення поняття "гарантованого мінімального доходу" у меморандумі з МВФ не відповідає дійсності, а що стосується введення ринкової ціни на газ і опалення для населення, то це також некоректна інформація.

"Зараз ціна, яка була у попередньому опалювальному сезоні, яка зараз у всіх нормативних документах, понад 4 тисячі гривень. На ринку фактична ціна – 2 275. Це ціна травня. Тобто ціна буде знижена. Згідно з цими умовами, на опалювальний сезон ціна буде знижена", - пояснив Марченко.

Говорячи про пенсійну реформу, міністр зазначив, що МВФ рекомендує Україні не передбачати пільгових пенсій для суддів, прокурорів.

"Там певні застереження щодо того, що створена можливість розгойдування пенсійної системи. І більше жодних там ризиків. Про підвищення пенсійного віку мова не йде. Категорично не йде", - наголосив Марченко.

Також глава Мінфіну відзначив, що передбачена в меморандумі реформа податкової системи передбачає створення єдиної юридичної особи на базі державної податкової та митної служб.

"Ми на це йдемо, це нормальний практичний крок, я не бачу в цьому жодних критичних речей. Це технічні кроки, які ми робили з МВФ або без МВФ", - підкреслив він.

Він також додав, що в меморандумі згадується приватизація, але там не йдеться про конкретних підприємствах, що підлягають обов'язковій приватизації, також у документі прописано, що Національний банк має бути незалежним органом влади.

Марченко також прокоментував можливість перегляду деяких норм закону про відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення, зазначивши, що в меморандумі зафіксовано ті речі, які вже прийняті українською владою - про зняття мораторію на продаж землі та впровадження ринкових механізмів.

"Ніяких додаткових зобов'язань немає, крім тих, які влада вже на себе взяла", - додав чиновник.

Як повідомляв УНІАН, Україна і МВФ досягли домовленості по програмі співробітництва на 18 місяців, протягом яких Україна отримає кредит у загальному розмірі 5 мільярдів доларів терміном на 5 років.

Рада директорів Міжнародного валютного фонду розгляне питання старту нової програми співпраці з Україною 9 червня.