Підвищувати акциз на алкоголь не можна, поки ринок знаходиться в тіні / фото УНІАН

Підвищення акцизу на алкогольну продукцію доцільно тільки після виведення ринку алкоголю з тіні.

Таку думку висловив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю УНІАН, коментуючи передбачене проектом бюджету на наступний рік підвищення акцизів на тютюнову, алкогольну продукцію та пиво.

"Я не вважаю, що підвищення акцизів на алкоголь принесе додаткові доходи в бюджет сьогодні, оскільки при знаходженні 50% ринку в тіні відбудеться лише перетік коштів. Потрібно для початку вивести ринок "в білу". А ось потім підвищувати податки", - сказав Гетманцев.

Відео дня

За словами депутата, поданий Кабінетом Міністрів законопроект в частині зміни елементів податків на алкогольну продукцію та пиво не буде введений з 1 січня наступного року, і документ буде ще обговорюватися комітетом.

Що стосується проблеми з тінізацією ринку алкоголю, Гетманцев розповів, що спостерігається поступовий вихід "на світ".

"Судячи з надходжень від акцизу, поступово "на світло" він виходить. Але в цьому процесі різні тенденції. Наприклад, по спирту у нас недовиконання плану. Щодо акцизу з алкоголю - план перевиконано. На жаль, так і не реформована податкова поліція з "алкогольною тінню" не може впоратися. Є надія на Бюро економічної безпеки як на новий орган, який має системно зайнятися цим питанням", - повідомив депутат.

Як повідомляв УНІАН раніше, Федерація роботодавців України закликала голову парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева переглянути ставки акцизів, зокрема фахівці Федерації закликають зберегти мораторій на проведення перевірок до кінця дії карантину і зберегти ставку акцизного податку на пиво на поточному рівні.