Олександр Дубинський / фото УНІАН

ДПС урізала всі плани з наповнення держбюджету, щоб її показники по податках і зборах виглядали «пристойно».

Про це йдеться у статті-розслідуванні сайту Dubinsky.pro.

«Всі ці плани були урізані. У Міністерстві фінансів зрозуміли, що податкова не зможе виконати показники, та зменшили їх. Для чого це робилося - зрозуміло. Щоб звіти ДПС краще виглядали, і щоб керівники податкової служби могли заявляти про виконання і навіть про перевиконання своїх планів. Щоб було про що переможно доповідати в Facebook, а може і премії потім отримувати», - зазначають журналісти видання.  

Відео дня

За даними матеріалу, у вересні 2020 року очікуване виконання урізаних індикативних показників Мінфіну до загального фонду держбюджету прогнозується на рівні 29 млрд 749,5 млн гривень. Це з перевиконанням 128,8%, яке прив'яжуть вже до урізаного плану.

«А тепер подивимося на докарантинний індикатив — це 32 млрд 104 млн гривень. Був саме такий план. І якщо перерахувати очікувані збори в прив'язці до нього, то виконання виявиться на рівні 92,6%. Ніякого перевиконання, як зрозуміло, навіть на план не виходимо», - зазначено в статті.

Журналісти проаналізували ситуацію зі збором ПДВ і з'ясували, що відповідно до докарантинного плану сальдо ПДВ (нарахування мінус відшкодування) становило 8,3 млрд гривень, а в урізаному — 5,9 млрд гривень.

«У ДПС при Любченку люблять оперувати поняттям податкова ефективність або податкове навантаження. Дані по ній можна знайти у відкритому доступі: у червні 2020 року становила 3,33%, у липні 2020 року скоротилася до 3,14%. За даними декларування, у вересні 2020 року податкове навантаження впало до 3,12%, а задекларовані зобов'язання — до 22,2 млрд грн. Якщо це не корупція - тоді що?» - пояснюють автори матеріалу.

У статті також зазначено, що по акцизах у вересні також очікується виконання плану зі зборів з вироблених в Україні підакцизних товарів на рівні 100,2%. Але якщо подивитися структуру доходів, то це відбудеться в основному за рахунок «перевиконання» надходжень від тютюну і тютюнових виробів на 103,3% або 4,24 млрд гривень. У той час, як виконання надходжень по спирту буде на рівні 62,1% або лише 7,7 млн гривень. Це все при плані в 12,3 млн гривень.

Автори матеріалу також повідомляють, що показник так званих податкових скруток зростає.

«За останніми даними, сума фіктивного ПДВ за останні чотири місяці змінювалася так: травень — 2 млрд гривень; червень — 2,7 млрд гривень; липень — 3 млрд гривень; серпень — не менше 3,5 млрд грн», - йдеться в статті.

У матеріалі зазначено: щоб остаточно закрити питання про «ефективність боротьби зі скрутками» і «оперативність реагування на податкові ризики» з боку керівництва податкової служби, варто вивчити діяльність фірм, які здійснювали незаконну діяльність в серпні 2020 року. «Навіть після публікації викриваючих їх даних на Dubinsky.pro схеми продовжують працювати», - пояснюють автори статті.