У НБУ відзначили падіння попиту на інвестиційну продукцію / фото УНІАН Володимир Гонтар

Поточний рахунок платіжного балансу в 2020 році буде зведений з профіцитом близько 3% ВВП, але в наступні роки він знову повернеться до дефіциту.

Про це повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко під час брифінгу.

Читайте такожНацбанк озвучив прогноз щодо ВВП України на поточний рік

Відео дня

"Коронакриза істотно здешевила енергоносії, знизила попит українців на імпортні товари та подорожі за кордон, а також попит бізнесу на інвестиційну продукцію. Разом з тим зовнішня кон'юнктура для основних українських товарів була сприятливою", - сказав Шевченко.

За його словами, в результаті цього темпи падіння експорту за підсумками року будуть значно нижче імпорту. Це і призведе до формування профіциту поточного рахунку.

"Відновлення економіки супроводжується розширенням як споживчого, так і інвестиційного імпорту, що було помітно вже в третьому кварталі цього року. Пожвавлення світової економіки також стимулює подорожчання енергоносіїв. Водночас Україна отримуватиме менші доходи від транзиту газу як цього, так і наступного року", - зазначив Шевченко.

Глава НБУ підкреслив, що сукупність цих факторів призведе до повернення поточного рахунку платіжного балансу до дефіциту, який у 2021 році складе близько 2% ВВП, а у 2022 році зросте до 5% ВВП.

Хронологія подій

  • Падіння валового внутрішнього продукту України за підсумками восьми місяців 2020 року сповільнилося до 5,8% після падіння на 6,2% за підсумками січня-липня.
  • Падіння ВВП України за підсумками 7 місяців року сповільнилося до 6,2% з 6,5% у першому півріччі.
  • Міжнародний валютний фонд поліпшив прогноз падіння економіки України у 2020 році до 7,2% з 8,2%, які прогнозував у червні.
  • Міжнародне рейтингове агентство S&P Global Ratings прогнозує падіння реального ВВП України у 2020 році на 6%, що на 0,5 процентних пункти вище, ніж у травневому прогнозі агентства.
  • Платіжний баланс України за січень-серпень 2020 року зведений з профіцитом у розмірі 1,467 млрд дол., що в 1,5 раза менше за аналогічний період минулого року. Профіцит поточного рахунку за цей період склав 4,182 млрд дол. проти дефіциту поточного рахунку в обсязі 3,739 млрд дол. за аналогічний період минулого року.
  • Станом на 22 жовтня 2020 року Національний банк України зберіг свій прогноз щодо ВВП України, згідно з яким українська економіка скоротиться на 6% у 2020 році, проте в наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%.