Ілюстрація REUTERS

Міжнародні резерви України, за попередніми даними, станом на 1 серпня поточного року становлять 28,802 мільярда доларів, що на 1% вище показника місяцем раніше.

Читайте такожЕксперти спрогнозували, що буде з курсом долара цього літа

Про це повідомила прес-служба НБУ на своєму сайті.

Відео дня

Згідно з повідомленням, зростання резервів протягом минулого місяця обумовлений в першу чергу успішним розміщення урядом України єврооблігацій.

Зазначається, що загалом динаміку резервів протягом місяця визначали такі чинники, як операції уряду з управління держборгом і операції НБУ на міжбанківському валютному ринку.

Зокрема, валютні надходження на користь уряду протягом місяця становили 1,75 мільярда доларів, тоді як на обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті були спрямовані 1,5 мільярда доларів, з яких 767 мільйонів доларів було сплачено за ОВДП, номінованих у валюті, а решта коштів - за зобов'язаннями перед іноземними кредиторами.

Крім цього, НБУ в липні відновив інтервенції з продажу валюти для згладжування надмірних коливань (їх обсяг в минулому місяці склав 498,7 мільйона доларів) Водночас в окремі дні ситуація на валютному ринку була сприятливою, тому Національний банк мав можливість поповнювати резерви шляхом покупки валюти. Загальний обсяг таких інтервенцій становив 130 мільйонів доларів США.

За даними НБУ, на динаміку резервів також вплинула переоцінка фінансових інструментів внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. Минулого місяця їх вартість збільшилася на 406,3 мільйона доларів.

В НБУ наголосили, що поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,9 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Як повідомляв УНІАН, міжнародні резерви України, за попередніми даними, за станом на 1 липня поточного року становили 28,516 мільярда доларів, що на 12,4% вище показника місяцем раніше.

У 2019 міжнародні резерви України зросли на 22% - до 25,3 мільярда доларів, досягнувши семирічного максимуму.