Денис Шмигаль / REUTERS

Відставка Якова Смолія з посади голови Національного банку України жодним чином не вплине на стабільність курсу української валюти.

Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив 3 липня в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера", інформує Урядовий портал.

Очільник уряду зазначив, що зараз найголовніше - не допустити утворення міфів, спекуляцій і маніпуляцій з приводу цього звільнення. Водночас він зазначив, що незалежність Нацбанку гарантована Конституцією та прописана в українському законодавстві.

Відео дня

Читайте такожБаланс тижня: відставка глави НБУ, зрив випуску євробондів і додаткові 35 мільярдів на ремонт доріг

"В чому, відповідно до закону є завдання НБУ? Перше – це забезпечення стабільності грошової одиниці України, друге – це забезпечення цінової стабільності, третє – забезпечення фінансової стабільності, зокрема стабільності банківської системи, і четверте завдання – це забезпечення сталості економічного розвитку України і підтримка економічної політики уряду України, за умов збереження перших трьох", - заявив Шмигаль.

Він також підкреслив, що в уряду з НБУ склалися конструктивні відносини та відбуваються професійні дискусії, які "є жорсткими, тому що вони покликані забезпечити ті чотири пункти, які є в завданнях Національного банку".

Шмигаль також повідомив, що зараз фінансова ситуація в країні стабільна.

"Ліквідність банків станом на початок цього місяця - близько 200 млрд грн, залишок на єдиному казначейському рахунку – 135 млрд грн. Ми на спільних нарадах з НБУ опрацьовували спільну політику для виходу з економічної кризи, і це є плавне зниження облікової ставки НБУ", - сказав прем’єр.

За словами Шмигаля, через відставку голови НБУ, яка виявилася певною мірою неочікуваною, звичайно є напруження і хвилювання, але "законодавство України виписано так, що заміна особистості керівника Національного банку ніяк не вплине на курс валюти".

Як повідомляв УНІАН, 1 липня Смолій подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється систематичний політичний тиск, що унеможливлює ефективне виконання ним своїх обов'язків.

3 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента звільнити Смолія з посади голови Національного банку України.

Виконувати обов'язки голови Нацбанку до призначення нового керівника буде перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.