Ілюстрація REUTERS

Україна прийняла рішення про скасування нового випуску облігацій з погашенням у 2033 році на суму 1,75 мільярда доларів на тлі останніх новин про те, що голова Нацбанку Яків Смолій подав у відставку.

Читайте такожДірка в бюджеті та соцвиплати: голова Мінфіну розповів, на що піде кредит МВФ

Про це написав фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Відео дня

"Розміщення єврооблігацій з погашенням у 2033 році та довгостроковий викуп існуючих скасовано. Отже, між короткостроковою метою залучити гроші ціною кидка інвесторів і більш довгостроковою метою - зберегти довіру тих самих інвесторів, Україна вибрала друге. Це, звичайно, не компенсує негативу від всієї тієї турбулентності, що виникає з вчорашньої заяви про відставку глави НБУ", - написав Демків.

За його словами, поки незрозуміло, яким буде рішення президента Володимира Зеленського і хто буде очолювати Нацбанк в майбутньому, і яку регулятор буде проводити політику.

"Як наслідок, складно оцінити, якою буде вартість запозичення зараз", - додав аналітик.

Своєю чергою, фахівець інвестиційної компанії Dragon Capital Сергій Фурса також підтвердив цю інформацію на своїй сторінці у Facebook.

"Ганьба". Угоду, яку вчора провів Мінфін за розміщення єврооблігацій, сьогодні скасовано. Причина - підрив незалежності Національного Банку. Це безпрецедентна подія. Україна не залучила 1 мільярд доларів нових грошей. Інвестори не люблять, коли їх кидають. І для України грошей немає", - написав експерт.

Офіційна інформація Міністерства фінансів поки не оприлюднена. У прес-службі Мінфіну УНІАН відмовилися коментувати цю інформацію, зазначивши, що необхідно направити в міністерство запит. УНІАН відправив запит і чекає відповіді.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня голова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президенту України заяву про звільнення у зв'язку з відставкою за власним бажанням.

Смолій пояснив своє рішення тим, що протягом тривалого часу на НБУ здійснюється систематичне політичний тиск, що робить неможливим ефективне виконання ним своїх обов'язків.