Міністр розповів про загальне декларування доходів / фото УНІАН

У рамках майбутнього загального декларування українців можуть мотивувати покласти кошти на депозит або придбати облігації внутрішньої держпозики (ОВДП). При цьому питання оподаткування в уряді називають первинним.

Читайте такожУкраїнські мільйонери декларують доходи: де найбільше багатіїв

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів міністр фінансів Сергій Марченко.

Відео дня

За його словами, в уряді тривають активні дискусії щодо розробки законопроекту про одноразове декларування за дорученням президента Володимира Зеленського.

"Тут мотивація, як з боку легалізації активів, які є за кордоном, так і з боку активів всередині країни - доларова готівка і так далі. Важливо не створити занадто складний інструмент", - зазначив Марченко.

Він підкреслив, що українці повинні отримати можливість "відбілити" або показати свої доходи, які складно легалізувати з урахуванням ризиків фінансового моніторингу.

"Потрібна система, за якої ми зупиняємося, починаємо жити по-новому. Хто хоче, будь ласка, створюйте свої активи в Україну, ось вам варіанти, можете покласти гроші на депозит або придбати ОВДП", - додав міністр.

Він також не виключив, що українці можуть не піти на сплату 5%-ого податку з так званої суми амністування.

"Є кілька законопроектів, в тому числі й наш. Але на даному етапі концептуально допрацьовується ідея. Далі вже будемо говорити про те, як і коли це реалізовувати... (підготовка законопроекту про одноразове декларування, ред.) безпосередньо від президента стоїть таке завдання", - додав Марченко.

Нагадаємо, в травні президент Володимир Зеленський закликав Кабінет міністрів у тримісячний термін підготувати законопроект про одноразове декларування.

Зазначимо, до цього питання введення "нульової" декларації підіймати ще у 2016 році після того, як завершився перший етап декларування доходів і майна чиновників, депутатів та перших осіб країни.