Олексій Любченко / фото прес-служба ДПС

На сайті журналіста і нардепа від "Слуги народу" Олександра Дубінського з'явився матеріал-хронологія про злочинну діяльність топ-чиновника Державної податкової служби Олексія Любченка.

Метеріал під назвою "Хронологія злочинів: як Любченко розгорнув корупційні схеми в податковій і обкрадає бюджет" з'явився на сайті Dubinsky.pro.

Нагадується, що у квітні Сергій Верланов був звільнений з посади голови Державної податкової служби України. На його місце одразу ж був призначений Михайло Титарчук.

Відео дня

"Одразу ж оголошується відбір на посаду голови ДПС України з порушенням мінімальних термінів на подачу документів", - йдеться в матеріалі.

"Вже 29 квітня 2020 року маємо нового голову Державної податкової служби України — Олексія Любченка, який стає головним податківцем з порушенням процедури", - додають журналісти.

У травні 2020 року в податковій службі одразу відбувається зміна структури департаментів, як наголошується в матеріалі, "з метою повернення старих заплямованих корупцією кадрів. Таких як Наталія Рубан і Наталія Калениченко".

Читайте такожГолова ДПС Любченко хоче оподаткувати грошові перекази заробітчан в Україну

Незабаром нардепи заявляють про те, що "скрутки" ПДВ відновлюються в повному обсязі, в результаті чого "з державного бюджету тільки за 14 днів було вкрадено приблизно 700 млн гривень ПДВ". 

"Любченко призначає директором ІТ-департаменту Наталію Калениченко (пізніше заступником), яка була раніше фігурантом кримінальних справ про махінації з ПДВ. В результаті чого тимчасово обнуляються певні показники для всіх підприємств України. Є підозри, що Калениченко таким чином замітала сліди своєї злочинної діяльності", - припускають журналісти. 

Також у матеріалі підраховано обсяг "скруток" за травень 2020 року - 1,99 млрд грн. Крім того, у травні перелік конвертаційних центрів та фіктивних фірм відкрито публікують у ЗМІ народні депутати. 

"План з податків виконується тільки завдяки зменшенню індикативних надходжень з 58,6 млрд грн до 39,6 млрд грн і маніпуляцій з показниками",- наголошується в статті. 

За показниками травня 2020 року план ДПС було виконано на 108,4%, проте порівняно з травнем 2019 року (ДФС) встановлено зменшення загальних надходжень до 91,8%.

"При цьому виконання плану у митниці просто катастрофічне: незважаючи на зниження індикатива, було зібрано тільки 23 млрд грн із запланованих 27 млрд грн, тобто всього 85% від плану. У порівнянні з 2019 роком, недобір становить 9 млрд грн", - йдеться в матеріалі.

Далі описується ситуація в червні: ЗМІ масово публікують топ-схеми скруток ПДВ, план з податків виконується тільки завдяки зменшеним показникам, а бюджет наповнюється за рахунок дивідендів державними компаніями і дивідендами на акції НАК «Нафтогаз» за новим законодавством. Що дало додатковий резерв 64 млрд грн (ПриватБанк і Нафтогаз). 

"Без цих додаткових резервів недовиконання склало б 21 млрд гривень. План з ПДВ не виконаний за старими вимогами на 4,3 млрд гривень.

На червень 2020 року скруток з ПДВ виявлено вже на 27,4 млрд гривень. Їхній розмір постійно зростає, але зловживання ніхто не зупиняє", - розповідають журналісти. 

Крім того, стверджується, що на той час не був виконаний вже знижений план надходжень з податку на прибуток підприємств (за винятком ПДВ). Щодо інших податків також було недовиконання плану порівняно з 2019 роком (крім ПДВ).

Також журналісти нагадали, що в червні Любченко потрапив у ДТП на незадекларованому авто приватної юридичної компанії, в якій він раніше працював. 

"У ЗМІ починає поширюватися інформація про створення корупційної "програми" зі спирту і лікеро-горілчаних виробів. Главу ДПС України звинувачують у кришуванні скруток і контрабанді", - додають журналісти і зазначають: план з податків виконується на 122,9% тільки завдяки його зменшенню. 

Також зменшується обсяг відшкодування ПДВ.

У липні 2020 року виявлено скруток на 33,4 млрд грн (за іншими даними — на 48 млрд грн).

"Схеми стають все більш цинічними й примітивними. У ЗМІ та експертному середовищі починають називати прізвища та кураторів схеми «скруток». Зокрема, згадується радник Олексія Любченка - Олександр Крамаренко (він же його водій, під час скандальної ДТП), як відповідальний за збір грошової каси від тіньового бізнесу", - йдеться в матеріалі. 

Також ЗМІ зазначають, що в липні по митниці зафіксовано формальне виконання зменшеного плану на 25,6 млрд грн, який менше показників липня 2019 року на 3,4 млрд грн.

У серпні, як зазначають журналісти, в ДПС вибухнув скандал навколо тендерів і ремонту будівлі: Любченко протягом 3 місяців тримав 2 тис.осіб в аварійній будівлі, на ремонт якої він планує витратити 55 млн грн. Причому нібито через компанію, яка раніше здійснювала фіктивні роботи.

У ЗМІ констатують, що в Україні почався масовий розпродаж контрабандних сигарет на вулицях, за готівку. 

"19 серпня 2020 року уряд звільняє Ігоря Муратова з посади голови Державної митної служби й призначає на його місце Павловського. У ЗМІ з'являється інформація, що митницю віддали касиру Януковича. А тим часом, Любченко блокує податковій міліції доступ до "податкового блоку", - розповідають журналісти.

План з податків, йдеться в матеріалі, виконується на 132% завдяки зменшеному плану, і маніпуляціям з відшкодуванням ПДВ. У серпні 2020 року виявлено "скруток" на 44 млрд грн. 

У вересні НАЗК почало розглядати можливі корупційні порушення Любченка. А на митниці, продовжили журналісти, у вересні відбулася чергова зміна структури й керівних кадрів. А до Верховної Ради подано законопроект про бюджет на 2021 рік, де в ході розгляду було виявлено штучне заниження показників. 

"Обсяг скруток з ПДВ залишається на рівні 4-4, 5 млрд гривень на місяць, а Митниця перевиконує план на 1 млрд гривень за рахунок його заниження", - підкреслюється в статті.

"Перерахованих фактів достатньо для відсторонення Олексія Любченка від керівництва податкової служби, а також для повномасштабного слідства. Потрібно розгортати нове розслідування тимчасової слідчої комісії Верховної Ради й залучати до нього правоохоронні органи", - підсумували автори матеріалу.