gmk.center

Різке підвищення цін для промисловості б'є по конкурентоспроможності феросплавних заводів і може призвести до їх зупинки, повідомив в ході круглого столу в парламенті генеральний директор найбільшого українського виробника – Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ) Володимир Куцин.

"Подорожчання на 25% - це 75 доларів на тонну продукції, що відвантажується. Ми не витримаємо цю конкуренцію. Сьогодні продукція Нікопольського феросплавного та Запорізького теж вантажиться в 50 країн світу, ми даємо 530 мільйонів доларів валюти на рік. Ми не витримаємо цієї конкуренції. Якщо тарифи збережеться на тому ж рівні, ми будемо змушені розглядати питання зупинення підприємства, я кажу абсолютно авторитетно. Ми не витримаємо, працювати собі в збиток ми не зможемо", - сказав Куцин.

З подібними заявами виступили й представники інших великих підприємств країни, в тому числі - Запорізького титаномагнієвого комбінату "Арселорміттал Кривий Ріг", "Інтерпайп".

Відео дня

З огляду на це, головуючий на круглому столі керівник Комітету Верховної Ради з питань паливо-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський запропонував провести відповідні консультації між великими споживачами електроенергії, Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Кабінетом міністрів та іншими зацікавленими сторонами, щоб врегулювати ситуацію з цінами на електроенергію для промисловості.

У свою чергу, член НКРЕКП Євген Магльований запропонував провести таку нараду вже в цей четвер, 18 липня.

Як повідомляв УНІАН, раніше представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус заявив, що вартість електроенергії для промислових споживачів з початку року, попри падіння вартості енергоресурсів на світових ринках, зросла в Україні на 35%.

11 липня виконуючий обов'язки глави держкомпанії "Укренерго" Всеволод Ковальчук заявив, що ціна на електроенергію для промисловості в Україні за перші 10 днів роботи нового ринку зросла на 30%.

12 липня Кабінет міністрів заявив про некоректність заяви керівництва "Укренерго" про зростання на 30% вартість електроенергії для промислових споживачів через запуск ринку електроенергії.

До запуску нового ринку електроенергії міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявляв, що ціна на електричну енергію для промисловості може зрости на 5-6%.

1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року.