Ілюстрація REUTERS

Якщо Верховна Рада прийме Проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну» №2813, це ніяк не позначиться на здоров'ї нації, але частка контрабанди на ринку України істотно зросте.

Про це телеканалу «Прямий» заявили експерти.

Проект №2813 передбачає відразу кілька заборон для легальних виробників сигарет: заборону на брендування упаковки, заборону на викладку пачок сигарет на вітринах і заборону на продаж пачок з округлими і скошеними краями.

Відео дня

Головний ініціатор цих заборон - громадська організація «Життя» - вважає, що ці заборони скоротять кількість курців.

Спеціаліст ГО «Життя» Дмитро Купира заявив «Прямому», що зовнішній вигляд пачки сприяє початку куріння. «Тому, якщо заборонити брендування сигарет і не показувати їх на прилавках, це дасть тільки позитивний результат», - сказав він.

Але з ним категорично не згодні експерти і самі споживачі.

В результаті опитування, проведеного соціологічною службою InfoSapiens, з'ясувалося, що головна причина, з якої українці починають курити, полягає в тому, що курить їх оточення. Але сам зовнішній вигляд пачок, їх дизайн вплинув тільки на 2% і ніякого впливу не мав на молодь у віці від 18 до 24 років. Це означає, що заборони, прописані в проекті 2813, позбавлені будь-якого сенсу.

На думку Ксенії Ляпіної, голови Державної регуляторної служби в 2015-2019 роках, ці та їм подібні заборони не мають ніякого відношення до питань здоров'я.

«Це не більше ніж переділ ринку, і такі обмеження призводять лише до зростання продажів дешевих сигарет і контрабанди», - сказала вона.

Вона вважає, що заборона на брендування і викладку на прилавках вплине на вибір виключно тих, хто вже палить, бо курці змушені будуть купувати більш дешеві сигарети, а низьку ціну пропонують контрабандисти, які не платять податки.

Крім того, як зазначається в дослідженні «Стовпи економіки: хто і як регулює тютюнову промисловість», контрабандисти будуть поставляти в Україну саме брендовані сигарети, тому постраждають легальні українські виробники.

Автор цього дослідження, економіст Борис Кушнірук, підкреслює, що ідея стандартизувати упаковки і заборонити виробництво пачок зі скошеними і округлими краями, як сказано в проекті №2813, - це абсурд.

«ГО «Життя» отримує за свою роботу великі гроші, але її діяльність спрямована не на здоровий спосіб життя, а на боротьбу з легальним ринком і легальними компаніями, які дають бюджету мільярди гривень», - упевнений економіст.