Будівельники масово направляють звернення і петиції до уряду та президента з проханням про обговорення ключових проблем. / фото УНІАН

Чекати від держави допомоги із виходу з кризи чи сподіватися тільки на власні сили? Над цим питанням задумався Анатолій Топал, керівник Асоціації професійних управителів нерухомістю України.

"Закриті відділи продажів та “заморожені” об’єкти будівництва - реалії “гри на виживання” будівельників з кризою. Проте у такій “грі” виживає той, в кого є резервний капітал – фінансова подушка безпеки. Навіть потужні обороти цієї галузі не врятували її від наслідків кризи. Підтверджує це і Держстат: березневі обсяги будівельних робіт зменшилися на 12,8%, а в цілому за перший квартал 2020 року – на 5,5% в порівнянні за аналогічний період у минулому році", – міркує експерт у публікації на своїй сторінці в Facebook.

Вже завершується 3-й місяць карантину, а за реалістичними прогнозами експертів, девелопмент чекають стрімке збільшення числа довгобудів, банкрутство й ліквідація сотень компаній, а також монополія гігантів.

Відео дня

Анатолій Топал звертає увагу на безпрецедентний випадок для даної галузі: будівельники масово направляють звернення та петиції до Уряду та Президента з проханням про обговорення ключових проблем. Цей крок на думку експерта означає одне: девелопери вже не очікують ініціативи від влади та самі розпочинають діалог.

“Узагальнивши їх вимоги, отримаємо на виході справжній “антикризовий пакет” виходу з карантину для бізнесу. Це стосується і  розробки Урядом програм пільгового оподаткування, кредитування під низький відсоток та дотацій. Також згадано врегулювання питання з довгобудами та вирішення питання зменшення ризиків у випадку пропуску строків введення об’єкту в експлуатацію.” - продовжує Топал.

Загалом, будівельники зазначають, що криза для держави - сприятливий період нормотворення: вони просять врегулювати дозвільні системи на призупинення будівництва без застосування штрафних санкцій, розробку захисту прав забудовників від спорів через продовження строків будівництва внаслідок пандемії.

“Девелопери наголошують на стабілізації цін на ринку будівельних матеріалів, адже якщо цього не зробити вчасно - скоро отримаємо високі ціни на нерухомість.” - вважає експерт.

На думку Анатолія Топала, позиція “надійся і чекай” – не про сьогоднішній день, адже утворивши сильну колаборацію з бізнесом, Україна продемонструє світу, що спроможна витримати труднощі та пережити кризу.