Цього року рейтингу представлені 39 країн / фото УНІАН

У міжнародному рейтингу прозорості державних закупівель Україна посіла перше місце, набравши 97,05 балів зі 100 можливих.

Про це повідомляє Інститут розвитку свободи інформації (IDFI).

Читайте такожЗеленський підписав закон щодо оборонних закупівель

Відео дня

Україна обігнала Молдову (92,81 балів) і Колумбію (91,77 балів). Найгірший результат показав Таджикистан - 37,88 балів.

Скільки країн у рейтингу

Спочатку рейтинг охоплював тільки європейський та азійські регіони, однак тепер в ньому представлені 39 країн. Прозорість держзакупівель автори дослідження оцінюють за 64 показниками.

Що змінилося

Також автори дослідження відзначили, що за останній рік в Україні сталася низка позитивних змін у сфері держзакупівель. Зокрема, автори дослідження відзначили нову редакцію Закону "Про державні закупівлі", закону "Про протидію корупції" та запуск онлайн-моніторингу держзакупівель Держаудитслужбою.

Скріншот tpp-rating.org

Попередні показники

У попередньому рейтингу Україна посіла друге місце (86,26 балів), поступившись Молдові. У 2016 і 2017 році Україна очолювала рейтинг.

Що таке українська система Prozorro

  • Система держзакупівель Prozorro була створена в Україні у 2015 році, з 1 серпня 2016 року поширювалася на всіх державних замовників при проведенні закупівель товарів вартістю понад 200 тисяч гривень і послуг - понад 1,5 мільйона гривень. Ключовим критерієм перемоги в тендері в рамках Prozorro є ціна, а економія державних коштів досягається внаслідок конкуренції за ринковим принципом.
  • 30 червня 2020 року прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що система Prozorro не може бути скасована.
  • 26 травня 2020 року була запущена програма пошуку уразливості системи електронних державних закупівель Prozorro.
  • 6 травня 2020 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства заявило про те, що розробляє зміни до законодавства, спрямовані на підтримку вітчизняного виробника, для чого буде змінена робота системи державних закупівель Prozorro.