Фото УНІАН

Господарський суд Києва на 7 липня призначив слухання за позовом ПРАТ "Філіп Морріс Україна" та ТОВ "Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн" до Антимонопольного комітету України (АМКУ) про скасування великих штрафів, накладених на компанії разом з іншими учасниками ринку у 2019 році.

Про це повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" ПРАТ.

"Ми не згодні з обвинуваченнями АМКУ. Вважаємо необґрунтованими і такими, що завдають шкоди інвестиційному іміджу України, підривають віру іноземних інвесторів у справедливість системи. Ми надали Господарського суду Києва аргументацію, яка підтверджує нашу позицію, і ми віримо, що суд належним чином врахує наші аргументи", – прокоментувала майбутнє засідання директор департаменту зовнішніх зв'язків "Філіп Морріс Україна" Наталія Бондаренко.

Відео дня

Вона зазначила, що консолідація бізнесу дистрибуції сигарет в руках одного дистриб'ютора – "Тедис Україна" – є безпосереднім результатом дій АМКУ, який у 2010-2011 роках погодив серію угод про злиття і поглинання. Відомство затвердило угоди про неконкуренцію, які зробили неможливим конкуренцію на ринку дистрибуції сигарет і встановили постійні і тривалі (до 23 листопада 2021 року) бар'єри виходу на монополізований ринок для потенційних конкурентів.

Бондаренко зазначила, що структура ринку дистрибуції сформувалася в результаті, власне, дій самого АМКУ, який надав всі відповідні дозволи без консультацій з виробниками сигарет і не залишив виробникам іншого виходу, крім як працювати з одним дистриб'ютором. За її словами, комітет також не надав компаніям "Філіп Морріс" можливості ознайомитися і надати коментарі та заперечення щодо доказів, на яких ґрунтуються звинувачення АМКУ.

Згідно з інформацією на порталі "Судова влада України", 8 липня Господарський суд Києва розгляне позов ТОВ "Тедис Україна" до АМКУ про визнання недійсним його рішення, а 9 липня – подібний позов до антимонопольного відомства, поданий ПІІ "Імперіал Тобако Юкрейн" та ПРАТ "Імперіал Тобакко Продакшн Україна".

У той же час інформація про слухання 7 липня за позовом компаній "Філіп Морріс" на цьому порталі відсутня.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет України (АМКУ) у жовтні 2019 року наклав штраф у розмірі 6,5 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії на виробників і дистриб'юторів сигарет: "ТЕДИС Україна" - 3,4 млрд грн, "Філіп Морріс Сейлз енд Дистрибьюшн" - 370 млн грн, "Філіп Морріс Україна" - 810 млн грн, ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Україна" - 430 млн грн, ПАТ "Джей Ті Інтернешнл Компані Україна" - 490 млн грн, "Імперіал Тобакко Продакшн Україна" - 170 млн грн, "Імперіал Тобакко Юкрейн" - 290 млн грн, ТОВ "Бритіш Американ Тобакко Сейлз енд Маркетинг Україна" - 80 млн грн, ПРАТ "А/Т тютюнова компанія "В. А. Т.-Прилуки"- 450 млн грн, а також зобов'язав ці компанії припинити порушення.

Верховна Рада 3 липня відправила у відставку голову АМКУ Юрія Терентьєва. Главред "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов стверджує, що президент України Володимир Зеленський перед цим на нараді в Офісі президента змусив Терентьєва написати заяву про відставку через штрафи, накладений на тютюнового монополіста компанії "Тедис". Офіційна інформація з цього приводу відсутня.