74% опитаних підприємців будують плани / фото УНІАН Володимир Гонтар

Кожен третій підприємець вважає, що розвивати онлайн-бізнес в Україні під час карантину легко, а 44% не змогли відповісти на питання.

Про це свідчать результати дослідження онлайн-сервісу OLX.

Читайте такожРинок праці на карантині: українці майже вдвічі частіше шукали віддалену роботу

Відео дня

Згідно з результатами дослідження, попри тривалу пандемію, 74% опитаних підприємців будують плани.

"45% респондентів у найближчі півроку хочуть нарощувати темпи та значно збільшувати обсяги продажів. 11% також продаватимуть більше товарів, проте їхні плани менш грандіозні. Домагатися бажаного збираються переважно за рахунок нових товарів / послуг (61%) і додаткового вкладення в рекламу (50%)», - сказано в прес-релізі OLX.

Відзначається, що майже 4% бачать перспективу в зміні або додаванні ще одного напрямку — хочуть спробувати щось нове (50%) і адаптуються під потреби покупців (50%).

Основною причиною для ведення онлайн-бізнесу найчастіше називають бажання заробляти більше грошей (37%). На другому місці (19%) — можливість працювати з будь-якої точки.

При цьому для жінок гнучкість важливіша - 22% проти 17%. Також 11% жінок відзначили, що їх основний мотив — це життєві обставини, що не дозволяють знайти роботу на повний робочий день. Серед чоловіків подібна ситуація лише у 5%.

Заробіток додаткових коштів актуальніший для чоловіків - 38% проти 30%. Ще одна важлива причина продавати онлайн для них - можливість поєднувати постійну роботу і бізнес в Інтернеті - 10% проти 7%.

У половині випадків (51%) онлайн-продавці - засновники бізнесу, що працюють самостійно. У 22% є партнер/и, у 21% — штат до 10 осіб, а у 6% — від 10 співробітників.

Якщо порівнювати чоловіків і жінок, то серед перших більше тих, хто керує магазином самостійно (52% проти 49%), і тих, у кого маленький штат (24% проти 16%). Жінки-підприємниці частіше працюють з партнером/ами(28% проти 20%) і з 10 і більше співробітниками (6% проти 4%).

Третина респондентів в онлайн-продажах довше 5 років. 15% - менше ніж рік, причому 4% з них відкрили магазин саме під час карантину. Топ - 3 сфери, в яких ведуть свою справу на OLX, — бізнес і послуги (25%), нерухомість (24%), будинок і сад (19%).

За результатами дослідження вийшов портрет середньостатистичного онлайн-підприємця. Це чоловік 25-44 років, який проживає в одному з міст Київської області. В цілому йому вистачає грошей, але для комфортного життя цього мало — тому понад 5 років тому він вирішив продавати товари/послуги в Інтернеті.

Що таке OLX

OLX - один з найбільших онлайн-бізнесів в Україні. За даними Gemius, сервіс є найбільш відвідуваним в країні після Google, Youtube і Facebook. Кожен другий український онлайн-користувач заходить на OLX мінімум раз на місяць.

Ринок праці на карантині

За результатами дослідження "OLX Робота" у квітні 2020 року у порівнянні з лютим кількість запитів "віддалена робота" зросла на 83%.