Суд переніс розгляд клопотання про зняття арештів з акцій "Мотор Січ" / фото УНІАН

Шевченківський районний суд міста Києва переніс на 25 серпня розгляд клопотання про зняття арештів з 56 відсотків акцій запорізького підприємства з випуску авіаційних двигунів і газотурбінних установок "Мотор Cіч", раніше накладених судом на вимогу Служби безпеки України (СБУ).

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив представник одного з акціонерів в суді, адвокат юридичної фірми Arzinger Олександр Максименко після сьогоднішнього судового засідання.

"Засідання перенесено на 10 годину ранку 25 августа... Ми хотіли залучити представників держорганів. Суддя нам відмовив, я не знаю на якій підставі. Ми хотіли забезпечити повністю публічний процес, щоб всі держоргани були підключені до цього процесу. Тому суддя відклав засідання для того, щоб дати нам можливість заявити про його відвід ", - сказав.

Відео дня

Зокрема, адвокати запропонували залучити до судового розгляду Офіс президента, концерн "Укроборонпром", підприємство "Мотор Січ", а також низка інших держорганів.

Також Максименко заявив, що ці арешти порушують права акціонерів.

"Арешти прописані таким чином, що забороняють депозитарним установам видавати реєстр акціонерів. Тому ПАТ" Мотор Січ "не має можливості провести загальні збори акціонерів... Ми розглядаємо арешти як грубе втручання в господарську діяльність", - сказав він.

Акціонери планують й надалі домагатися зняття арештів як необґрунтованих / фото УНІАН

За словами адвоката, арешти також завдають істотної шкоди підприємству.

"Неможливо реалізувати напрямки розвитку підприємства, змінювати менеджмент. Неможливо компанії розвиватися і забезпечити нормальну діяльність ... У підприємства вже є збитки, вже звільняються люди з підприємства", - сказав він.

Максименко підкреслив, що акціонери планують й надалі домагатися зняття арештів як необґрунтованих.

Як повідомляв УНІАН, 4 серпня група DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського досягла домовленості з китайськими інвесторами, що представляють компанію Skyrizon Aircraft Holdings Limited, про співпрацю з розвитку українського авіабудування і безпосередньо запорізького підприємства з випуску авіаційних двигунів і газотурбінних установок "Мотор Cіч".

Зокрема, компанія DCH набуває у китайської компанії понад 25% акцій акціонерного товариства "Мотор Січ".

Після оголошення цього рішення був накладений додатковий арешт на акції компанії. Акції компанії раніше заарештовували на вимогу СБУ у 2017, 2018 і 2020 роках.

Президент Володимир Зеленський закликав прем'єр-міністра Дениса Шмигаля проаналізувати ситуацію щодо продажу контрольного пакета акцій "Мотор Січ" серед інших подібних підприємств, і дати оцінку наслідкам цієї угоди для економічних інтересів України. Прем'єр-міністр, своєю чергою, в інтерв'ю Радіо Свобода закликав не політизувати ситуацію і вирішувати її в судовому порядку.

Довідка УНІАН. Акціонерна компанія "Мотор Cіч" є одним з найбільших українських машинобудівних підприємств, виробляє авіадвигуни для вертольотів Мі-8 / Мі-17, Ка-226, літаків Ан-70, Ан-124, Ан-140, Ан-148, Як-130 і ін., агрегати для перекачування газу та енергетичне обладнання.