В Україні понад 600 тисяч повнолітніх курців переключилися на системи електричного нагрівання тютюну / pmi.com

У компанії «Філіп Морріс Україна» озвучили свою позицію щодо різкого збільшення акцизного податку на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання.

У прес-службі компанії нагадали, що 21 травня 2020 року президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» № 466-IX, він же проект Закону № 1210. Одночасно президент рекомендував уряду підготувати пропозиції щодо вдосконалення норм зазначеного Закону.

«На нашу думку, одним зі значних недоліків Закону є різке та одноразове підвищення з початку 2021 року ставки акцизного податку на тютюновмісні вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) на 320%, тобто в 4 рази, що призведе до так само різкого збільшення цін на ТВЕН більше ніж на 50%. В результаті ціна на ТВЕН в Україні стане вищою, аніж в сусідніх країнах, таких як Молдова, Білорусь та Росія. Так, ціна за стандартне транспортне упакування (200 блоків) в Молдові стане нижчою за вітчизняну на 670 доларів США, в Білорусі – на 750 доларів США, а в Росії – на 540 доларів США», – говориться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що внаслідок цього відбудеться руйнування легального ринку даного виду продукції і зростання її сірого імпорту та контрабанди в Україну з сусідніх країн – в першу чергу з Росії та Білорусі.

«За нашими підрахунками, легальний ринок ТВЕН може скоротитися на 50%, а нелегальний – зрости більше ніж у 5 разів. Положення Закону № 466-ІХ фактично знищать легальний ринок ТВЕН в Україні, що призведе до падіння надходжень до бюджету», – зазначили у «Філіп Морріс Україна».

За інформацією компанії, вже понад 600 тисяч повнолітніх курців в Україні переключилися з традиційних сигарет на кращу альтернативу – системи електричного нагрівання тютюну, які використовуються з ТВЕН.

«Ми продовжуємо наполягати на тому, що найкращий вибір для курця – кинути споживання як тютюну, так і нікотину. Але курці, які не готові відмовитися від нікотину, повинні мати доступ до менш шкідливої альтернативи. Сукупність доказів, що включає клінічні дані, вивчення складу аерозолю та неклінічні дані, показує, що повний перехід курця з традиційних сигарет на тютюн для нагрівання знижує ризики для його здоров’я. Різке ж зростання ціни змусить частину тих, хто вже переключився на ТВЕН, перейти на контрабандну продукцію, а інших – повернутися до більш шкідливих традиційних сигарет», – говориться в повідомленні.

У «Філіп Морріс Україна» вважають, що з метою недопущення дестабілізації ринку має бути передбачене планове та поступове підвищення ставок акцизного податку на ТВЕН. Окрім того, оскільки ці продукти не є сигаретами та мають потенціал зниження ризику, вони повинні оподатковуватися інакше, ніж традиційні сигарети. Профільна асоціація «Укртютюн» вже внесла пропозицію індустрії сповільнити темпи зростання ставок акцизу на ТВЕН до 35% на рік, що відповідатиме європейській практиці.