Ілюстрація REUTERS

Вільногірський гірничо-металургійний комбінат, що входить в Об'єднану гірничо-хімічну компанію, зупинив виробництво на невизначений час.

Про це йдеться в повідомленні комбінату, повідомляє РБК-Україна.

Згідно з повідомленням, ситуація викликана наказом керівництва ОГХК №65 від 16 травня 2020 про зупинення відвантаження готової продукції кінцевим споживачам. У підсумку це призвело до критичного нагромадження готової продукції і затоваренності складів рутиловим, цирконовим і дистен-силлиманитовим концентратами.

Відео дня

Через критичну ситуацію, керівництво ВГМК змушене було повністю зупинити виробництво всіх видів продукції і видобуток вихідної сировини.

Станом на 3 червня ВГМК виконував тільки розкривні роботи, але вони теж на межі повної зупинки.

За підрахунками фахівців ВГМК, через припинення відвантажень, вже в червні дефіцит оборотних коштів на підприємстві може скласти 450 млн гривень, а збитки по невиконаних контрактах – 6 млн доларів.

Загальні збитки ВГМК та Іршанського гірничо-збагачувального комбінату, який зараз працює «на склад», прогнозуються на рівні 36 млн гривень у червні.

ВГМК акцентує увагу, що через ситуацію, місцеві і держбюджет недоотримають від комбінатів податки. Крім цього, через зупинку відвантаження, склалася незрозуміла ситуація з перспективою виплати зарплат співробітникам. Їх потрібно відправляти в простій, рішення центральної компанії на цей рахунок немає.

Нових контрактів на продаж концентратів чинне керівництво ОГХК не укладало й центральний офіс не дає роз'яснень про подальші дії комбінатів.

Глава ФДМ Дмитро Сенниченко пообіцяв профспілкам, що заробітна плата буде виплачена працівникам ВГМК та ІГЗК в повному обсязі, однак, не відповів за рахунок яких коштів під час зупинки виробництва будуть здійснюватися виплати.

Як повідомлялося, з 8 квітня ОГХК керує в статусі в.о. голови правління Пітер Девіс.