Ілюстрація REUTERS

Мобільний інтернет в Україні виявився найдешевшим у Європі та 4-м за доступністю в світі.

Читайте такожДохід мобільних операторів від інтернету у 2018 році вперше вище за "голос"

Про це свідчать результати дослідження провайдера Cable.co.uk, який аналізує доступність інтернету 230 країнах світу.

Відео дня

Дослідження проводилося у жовтні-листопаді 2018 року, воно охопило понад 6 тис. тарифних планів по всьому світу.

В результаті було встановлено, що найдешевший мобільний інтернет-доступ можна отримати в Індії. Тут в середньому 1 ГБ мобільного трафіку коштує всього $0,26, а вартість найдешевшої пропозиції становить $0,02. На другому місці за доступністю розташувався Киргизстан, тут за 1 ГБ мобільного трафіку доведеться заплатити на 1 цент більше – $0,27.

Сусідній Казахстан посів третю сходинку рейтингу доступності мобільного інтернету з результатом $0,49. Україна зовсім трохи не дотягла до трійки лідерів і розташувалася на четвертій позиції з результатом $0,51 за 1 ГБ мобільного трафіку. Якщо ж розглядати європейський регіон, то в Україні найнижчі ціни на мобільний інтернет в Європі, пише itc.ua.

У сусідніх з Україною країнах справи йдуть значно гірше. Наприклад, у Білорусі (48 рядок рейтингу) за 1 ГБ мобільних даних доведеться заплатити в середньому $2,36 – в 4,6 раза більше, ніж в Україні. В Молдові (57 місце) розцінки ще вищі – $2,85 за 1 ГБ трафіку. В Угорщині (135 місце) за 1 ГБ трафіку доведеться заплатити $6,56. Серед усіх сусідніх країн лише Росія змогла увійти в діапазон менше $1 за 1 ГБ мобільного трафіку. Тут в середньому 1 ГБ обійдеться в $0,91.

У високорозвинутих у технологічному плані країнах мобільний інтернет виявився дуже дорогим за українськими мірками. Наприклад, у США (182 місце) середня вартість 1 ГБ мобільних даних оцінюється в $12,37, і навіть найдешевший тариф обходиться в 3 рази дорожчим, порівняно з середніми українськими цінами ($1,50). Трохи краще йдуть справи в Японії (154 місце) – $8,34. У Південній Кореї, де вже зовсім скоро планують запустити зв'язок 5G, доводиться платити в середньому по $15,12 за 1 ГБ мобільних даних.

Середня вартість 1 ГБ мобільних даних по всьому світу становить $8,53.

Найдорожчий мобільний інтернет у Зімбабве – в середньому $75,20 обходиться 1 ГБ передачі мобільних даних у цій країні, яка розташувалася на останньому 230-му місці рейтингу.

Додамо, що дослідження не наводить даних про вартість мобільного інтернету в країні переможного соціалізму Венесуелі та в Північній Кореї. Оскільки, як і в деяких інших територіях (Кокосові острови, Острів Різдва, Еритрея, Маршаллові Острови Сен-П'єр і Мікелон, Південний Судан, Тувалу, Ватикан), або зовсім відсутня мобільна інфраструктура, або доступний тільки зв'язок 2G, що дозволяє працювати тільки з голосовими дзвінками і SMS.