Ілюстрація REUTERS

Минулого року китайська компанія Huawei зуміла відвантажити на світовий ринок рекордні 206 млн смартфонів (приблизно половина від цієї кількості — міжнародні поставки), заявивши про намір продати 250 млн смартфонів цього року та збільшити поставки до 300 млн наступного. І спочатку у Huawei все виходило — у першому кварталі цього року на світовий ринок було відвантажено 59 млн смартфонів Huawei та Honor сумарно, що відповідало зростанню на 50,3% в річному вираженні.

Читайте такожHuawei перенесла старт продажів смартфона складаного

Але потім Huawei зіткнулася з протидією влади США через звинувачення в промисловому шпигунстві і все пішло під укіс. Компанія Huawei більше не сподівається випередити нинішнього лідера Samsung на ринку смартфонів найближчим часом, а готується до істотного скорочення продажів смартфонів як у кількісному, так і грошовому вираженні.

Відео дня

Як повідомляє itc.ua з посиланням на Bloomberg, за попередніми оцінками керівників Huawei з продажів і маркетингу, цього року на закордонні ринки буде поставлено на 40-60 мільйонів смартфонів менше, ніж минулого.

Пізніше не вдаючись у конкретні подробиці засновник Huawei Рен Женфей підтвердив, що на зарубіжних ринках його компанія вже зазнала скорочення поставок приблизно на 40%. Він також додав, що через санкції США Huawei протягом найближчих двох років недоотримає близько $30 млрд виручки. Засновник Huawei висловив здивування масштабом атаки американського уряду, водночас запевнивши, що корпорація не стане скорочувати бюджет на дослідження, а також зможе обійтися без звільнень та продажу великих активів.

За прогнозом Huawei, дохід цього та наступного років становитиме близько $100 млрд, але вже в 2021 дохід повернеться до торішнього значення.

Нагадаємо, зараз Huawei активно готується до запуску власної ОС, яка називатиметься HongMeng, Ark або Oak в різних країнах світу. Минулого тижня повідомлялося, що Huawei вже тестує HongMeng у співпраці з місцевими інтернет-гігантами та іншими виробниками смартфонів. І перші тести вказують, що альтернативна операційна система Huawei працює на 60% швидше, ніж Android.

Нагадаємо, початковий план Huawei з продажів смартфонів на цей рік становив 250 млн пристроїв. Тобто, тепер у кращому випадку китайський виробник зможе відвантажити до 200 млн.