Основними бенефіціарами заборони Huawei стали фінська Nokia і шведська Ericsson / Ілюстрація REUTERS

Швеція заборонила використовувати обладнання китайської телекомунікаційної компанії Huawei для розвитку мереж 5G.

Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте такожНімеччина намагається посилити контроль над Huawei

Відео дня

"Вплив однопартійної держави Китаю на приватний сектор країни дає сильні стимули для приватних компаній діяти відповідно до державних цілей і національних стратегій Комуністичної партії", — відзначили у шведському управлінні пошти та телекомунікацій.

Згідно з рішенням влади, встановлена інфраструктура Huawei та ще однієї китайської компанії — ZTE, яка може використовуватися для обслуговування мереж 5G, має бути виведена до початку 2025 року.

Аукціон основних частот

Рішення про заборону використання обладнання Huawei для розгортання мереж 5G було прийнято менш ніж за місяць до проведення аукціону на основні частоти 5g (3,5 ГГц). Торги заплановані на 10 листопада.

Таким чином, Швеція приєдналася до зростаючого числа європейських країн, що змушують операторів відмовлятися від обладнання китайських компаній.

Відзначається, що основними бенефіціарами заборони Huawei стали фінська Nokia і шведська Ericsson.

Виключення китайських технологій з 5G

1 жовтня 2020 року уряд ФРН заявив про те, що планує посилити контроль над постачальниками телекомунікаційних мереж в питанні розвитку 5G, що ускладнить китайській Huawei можливість закріпитися на найбільшому європейському ринку.

У США схвалили рішення Німеччини посилити контроль над Huawei. ФРН закликали країну приєднатися до партнерів по НАТО і виключити китайські технології з мереж 5G.

Позиція Huawei

У Huawei заперечують, що їх обладнання становить загрозу національній безпеці та відмовилися коментувати міру, яка все ще розробляється. Разом з тим в компанії підкреслили свій 30-річний досвід створення безпечних мереж і прозорої співпраці з владою Німеччини.

Відзначається, що європейські уряди переглядають роль лідера ринку Huawei в побудові своїх мереж 5G у зв'язку з тиском з боку Сполучених Штатів. У США заявляють, що участь китайської Huawei в розгортанні мереж становить загрозу національній безпеці.

Скорочення виробництва

10 серпня 2020 року Huawei попередила про скорочення виробництва через санкції США.