Вконтакте виступає проти переслідування людей / Ілюстрація REUTERS

Адміністрація забороненої на території України російської соціальної мережі Вконтакте виступає проти переслідування людей за відвідування ними ресурсів.

Про це заявили в прес-службі Вконтакте, в п'ятницю, 25 вересня, передає ТАСС.

Читайте такожУкраїнських користувачів "ВКонтакте" поставляти на облік - РНБО

Відео дня

"Ми виступаємо категорично проти переслідування людей за відвідування ними соціальних мереж, інформаційних ресурсів і поширення особистої думки", - заявили в представництві соцмережі.

Також в соціальній мережі підкреслили, що у людей має бути право користуватися будь-якими ресурсами, а Вконтакте буде відстоювати інтереси зареєстрованих в соцмережі користувачів по всьому світу.

Заява РНБО

25 вересня 2020 року секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данилов заявив про те, що держава буде ставити на облік людей, що використовують російську соціальну мережу "ВКонтакте", і в разі продовження поширення забороненого російського контенту вони будуть мати справу з Національною поліцією.

Крім цього, Данилов повідомив, що РНБО та інші державні органи спільно з міжнародними партнерами планують найближчим часом повністю закрити доступ до "ВКонтакте" в Україні.

Що цьому передувало

  • Навесні 2017 року президент України Петро Порошенко своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про блокування в Україні доступу до російських соцмереж "ВКонтакте", "Однокласники", ресурсів Yandex, Mail.ru, а також про заборону використання бухгалтерського програмного продукту 1С.
  • 15 травня 2020 року нинішній президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО від 14 травня 2020 року "Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", яким продовжується дія заборони на російські соцмережі.
  • У вересні 2020 року представники соцмережі "ВКонтакте" заявили, що обійшли блокування на території нашої країни та відновили роботу мобільного додатку на території України.
  • За оцінкою РНБО, оновлена робота проксі (сервера-посередника, який дозволяє заходити на певну сторінку в Інтернеті) в мобільному додатку "ВКонтакте" має на меті збір російськими спецслужбами даних про громадян України та інших осіб, які використовують додаток.
  • 14 вересня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко доручив перевірити інформацію про можливе уникнення "ВКонтакте" блокування в Україні у зв'язку з проблемою дезінформації, яка поширюється в цій соцмережі.