Фото прес-служби Нацполиции Тернопільщини

У Тернопільській області ввечері 19 березня з рейок зійшов один із вагонів пасажирського поїзда.

Як повідомляє прес-служба Нацполіції області, дизельний поїзд курсував за маршрутом Тернопіль - Заліщики.

"В одному з трьох вагонів з рейок зійшла передня пара коліс", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Ніхто з півсотні пасажирів не постраждав. Їх пересадили в перший вагон поїзда. Під час огляду на рейках експерти виявили подряпину бетонних шпал довжиною 160 метрів. Наразі проводиться перевірка та з'ясовуються остаточні причини аварії. Як повідомлялося раніше, державна служба України "Укртрансбезпека" заявила, що кількість залізничних аварій в Україні зростає і майже 90% випадків трапляються через незадовільне утримання шляхів.

Так, згідно з даними Державної служби України з безпеки на транспорті "Укртрансбезпека", в 2017 році було зафіксовано 89 випадків, з них 21 – на шляхах УЗ, в 2018 році – 140 випадків, з них 17 випадків на шляхах УЗ. Кількість сходжень рухомого складу залізничного транспорту на шляхах загального користування становила 5 випадків у 2017 році і 6 – в 2018 році. Майже 90% транспортних пригод було допущено у зв'язку з незадовільним поточним утриманням шляхів, повідомили 112.ua у "Укртрансбезпеці".

За даними експертів, при протяжності залізничних шляхів в Україні близько 20 тис. км на 8 тис. км прострочені ремонти.

Із-за зносу шляхів на УЗ вже сьогодні діють обмеження швидкості поїздів на колії загальною довжиною 1 086 км, а 1746 км шляхів закриті для руху. "Водночас в проект фінплану на 2019 рік УЗ включила реконструкцію 260 км шляхів (2,1 млрд грн) і капремонт 240 км (1,1 млрд грн), що більш ніж в 2 рази менше мінімально необхідного рівня. При цьому монополіст воліє направляти державні кошти на інші цілі, наприклад, на зростання адміністративних витрат (+0,8 млрд грн) або інших операційних витрат (+0,9 млрд грн). Наприклад, влітку минулого року Центр сервісного забезпечення "Укрзалізниці" за 740 тисяч гривень найняв SMM-щика, щоб той вів сторінку УЗ в Facebook", - йдеться в статті.