Поки що маршрут автобуса досить скромний — його довжина всього 900 метрів / фото Sotetsu Bus

Компанія Sotetsu Bus запустила в Японії перший у країні безпілотний рейсовий автобус. До 14 жовтня він курсуватиме в тестовому режимі, а будь-який бажаючий зможе покататися на ньому безкоштовно.

Читайте такожУ Парижі запустили летюче таксі (відео)

Поки що маршрут автобуса досить скромний — його довжина всього 900 метрів, а максимальна швидкість обмежена на позначці 20 кілометрів на годину. В день, за планом компанії, він повинен здійснювати по 16 поїздок у період з 10 ранку до 16 години дня, коли на дорогах не так багато машин, як у годину пік, пише motor.ru.

Відео дня

Тестовий період триватиме весь найближчий місяць, до 14 жовтня. У цей час для страховки в кабіні водія сидітиме співробітник компанії, який візьме управління у свої руки, якщо виникне ризик порушення безпеки.

За підсумками випробування керівництво компанії хоче розробити вже дорожню партію безпілотних автобусів з системою автономії четвертого, передостаннього рівня, яка не вимагає постійної уваги від водія і здатна самостійно керувати транспортним засобом. Ці автобуси курсуватимуть за повноцінним маршрутами нарівні із звичайним громадським транспортом.

Крім безпілотного автобуса, в Японії, як і раніше, працюють над автономним транспортом для Олімпіади, яка пройде наступного року. Компанія Toyota, наприклад, збирається побудувати цілу лінійку безпілотників четвертого рівня. Головною машиною без водія стане шоу-кар Concept-i, яким можна керувати за допомогою голосу — очікується, що він візьме участь в церемонії відкриття Ігор і в передачі олімпійського вогню.