З 25 травня в Україні відновлюється робота метрополітенів / фото УНІАН

З 25 травня уряд дозволив запрацювати метрополітену. У Харкові та Києві двері підземки уже відчинилися о 5.30 ранку. Але в умовах пандемії коронавірусу пасажирів без захисних масок або респіраторів в метро не допустять, заявили в адміністрації підприємств.

Читайте такожМетро запустять з 25 травня – рішення Кабміну

УНІАН з'ясував, які ще нові правила очікують пасажирів найпопулярнішого транспорту.

Відео дня

Київ

Поки Київ був на карантині, столичне метро відмовилось від жетонів – їх більше не продаватимуть. Використати залишки можна впродовж місяця.

Щоб проїхати в метро, незабаром потрібно мати

  • одну з електронних карток,
  • qr-квиток
  • або ж оплачувати поїздку через термінал.

Також в Києві проводили планові роботи: на кількох станціях облаштували тактильні смуги, навігацію, а для маломобільних пасажирів поставили дзвінки і розширюватимуть одні двері. Також почали облаштовувати підземку до умов карантину: розкреслили позначки для дотримання дистанції на платформах, почали дезінфікувати поїзди.

Правила захисту для пасажирів:

Температуру на вході не мірятимуть, але за наявністю масок і рукавичок слідкуватиме поліція.

Дотримання дистанції – залишається на совісті пасажирів, адже додаткові вагони причепити не можуть – платформа розрахована тільки на 5, а 6-й лишається у тунелі.

Читайте такожКиянам розповіли, кого не пустять в метро після відновлення роботи

Однак звичної півторамільйонної навали пасажирів у метро поки не очікують. Натовпів думають уникнути, адже розклад руху буде докарантинним. Однак, якщо не вийде, то, за словами Наталії Макогон, практика обмеження пасажиропотоку на станції існує – з трьох дверей пасажирів пускають в одні.

Як повідомляв УНІАН, 23 травня у КМДА заявили, що епідситуація у столиці відповідає запровадженим урядом критеріям для послаблення карантину, і місто переходить до другого етапу пом’якшення обмежувальних заходів.

Харків

У Харкові для відкриття підземки придбали багато дезінфікуючих розчинів, відпрацювали нічну дезінфекцію вагонів і налагодили пропускну систему для дотримання соціальної дистанції.

Читайте такожСтали відомі дата і час початку роботи метро в Харкові (відео)

"Буде проводитися скринінг. Кількість людей буде регулюватися, тому що місця для сидіння є. Їх необхідно буде наповнювати таким чином, щоб не допускати скупчень", – наголосив голова Харківської ОДА Олексій Кучер, пише 24 канал.

У метро розмістять оголошення щодо обов'язкового носіння засобів особистого захисту, працівники підземки попереджатимуть про це усно. 

Дніпро

У Дніпрі рішення про відкриття метро регіональна комісія ТЕБ та НС ухвалить тільки сьогодні, 25 травня. Поки що там двері підземки залишаються закритими для пасажирів. 

Проте, як повідомлялося раніше, у Дніпрі вирішили причепити додаткові вагони метро. Замість звичних 3-х, буде 5 – аби забезпечити дистанцію між пасажирами. У місті визнають, що метро можна було б і не зачиняти. Пасажиропотік на єдиній гілці у 6 станцій – не значний – приблизно 10 тисяч пасажирів за добу.

"Пасажирів будуть пускати лише в засобах захисту – маски та респіратори. Будуть встановлені антисептики для рук. Дезінфекцію поручнів будуть проводити раз у 3 години", – розповів заступник техдиректора Дніпровського метрополітену Олександр Онофрійчук.

Читайте такожВідкриття метро в Україні: стало відомо, чи запрацює метрополітен у Дніпрі з 25 травня

За час простою у Дніпровському метро провели технічний огляд, відремонтували увесь рухомий склад, на деяких станціях полагодили ескалатори. Тож підземка готова у будь-який момент відновити свою роботу. 

Щоб метро остаточно повернулось у життя українців, керівництво підземки просить поки що не використовувати його без нагальної потреби. 

Як повідомляв УНІАН, в рамках карантину з 17 березня у Києві, Харкові та Дніпрі закрито метрополітени.

14 травня Степанов зауважив, що не бачить проблеми з відкриттям метро в Києві з 25 травня за умови дотримання усіх необхідних критеріїв.

20 травня Кабінет міністрів ухвалив рішення про встановлення адаптивного карантину в Україні з 22 травня по 22 червня, а з 25 травня доволив відновити роботу метрополітенів в Україні.