"Мотор Січ" / Фото УНІАН

Китайські інвестори, представлені в Україні компанією Skyrizon, і їхній український партнер група DCH втретє звернулися до Антимонопольного комітету України (АМКУ) для отримання дозволу на концентрацію шляхом придбання акцій Запорізького авіабудівного підприємства ПАТ «Мотор Січ».

Про це повідомляється на офіційному сайті DCH.

Як відомо, на початку серпня 2020 року китайські інвестори "Мотор Січі" і DCH заявили про співпрацю у сфері розвитку українського авіабудування і про подачу спільної заявки в АМКУ. Відтоді АМКУ двічі повертав документи під формальними приводами без розгляду по суті. 

Відео дня

Як вважають експерти, АМКУ та його функціонери стали одними з ключових виконавців протиправної схеми з блокування доступу китайських інвесторів до управління ПАТ «Мотор Січ». 

Читайте такожСуд переніс розгляд справи про арешти акцій "Мотор Січ", аби забезпечити відкритість засідання

"Скільки б мотузочок не вився, комусь — і на рівні виконавців, і на рівні керівництва АМКУ — одного разу доведеться відповісти за диверсію і зраду. Але не за надумані справи по лінії СБУ, а за реальний крах "Мотор Січі" і втрату Україною цілої галузі авіабудування!», - вважає, наприклад, відомий політичний експерт Вадим Карасьов.

Такі дії Антимонопольного комітету в сукупності з лінією поведінки інших органів влади (СБУ і ГПУ, які спільно наклали 4 арешти на акції ПАТ «Мотор Січ») призвели до того, що 4 вересня китайські інвестори підприємства направили українському уряду повідомлення про намір почати міжнародний арбітраж проти держави Україна з вимогою відшкодувати збиток у $3,5 млрд. Дії України вони кваліфікують як спробу експропріацію їхніх інвестицій, що є порушенням українсько-китайської міжурядової угоди про захист і взаємне заохочення інвестиційної діяльності.

Міністерство юстиції України, за даними DCH, сформувало міжвідомчу робочу групу для доарбітражного врегулювання спірної ситуації, до якої увійшли, в тому числі, представники АМКУ. Фахівці вважають, що консервація ситуації, що склалася, перш за все, вигідна екс-власнику "Мотор Січ" В'ячеславу Богуслаєву: отримавши від китайців близько мільярда доларів за акції та інвестиції на розвиток, завдяки арештам акцій він зберігає фактичний контроль над підприємством і за рахунок підконтрольних фінансових потоків корупційним чином організовує підтримку своєї позиції з боку окремих владних структур.