Ілюстрація REUTERS

У Євросоюзі схвалили велику реформу, яка змінить умови роботи далекобійників і компаній, які займаються автомобільними перевезеннями.

Читайте також"Ви, хлопці, - засранці": Зеленський звернувся до далекобійників, які не зважують фури (відео)

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Відео дня

"Запеклі дебати довкола реформи точилися три роки, доки пакет законодавчих актів остаточно затвердив Європарламент. Результати голосування євродепутатів оголосили у четвер, 9 липня", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за допомогою нововведень у ЄС хочуть покращити умови роботи водіїв та покласти край практиці, яка негативно впливає на конкуренцію на ринку автоперевезень.

Нововведення зроблять гнучкішою схему роботи та відпочинку. Під час міжнародних перевезень можливими будуть два скорочені щотижневі відпочинки підряд. Але за умови, що їх буде не більше двох під час кожного чотиритижневого періоду. Компенсований час відпочинку розбивати не можна - його водієві повинні компенсувати до кінця третього тижня після скороченого відпочинку.

Скорочений тижневий відпочинок можна буде проводити в кабіні вантажівки. Натомість відпочинок тривалістю понад 45 годин компаніям-перевізникам доведеться організовувати лише за межами автомобіля. Оплачувати приміщення для відпочинку буде працедавець. У цих приміщеннях повинні бути "адекватні" місця для сну та санвузли. Під час організації ночівлі доведеться враховувати та стать водіїв.

Крім того, транспортні компанії повинні будуть організувати роботу водіїв так, щоб ті мали змогу проводити вдома не менше одного щотижневого відпочинку на кожні чотири тижні роботи. Далекобійники можуть провести його і не вдома, але все одно повинні повернутися на базу, до якої вони приписані.

Також, аби водії могли безпечно й комфортно відпочивати під час поїздки, у ЄС хочуть обладнати мережу сертифікованих майданчиків для паркування. Пройти сертифікацію зможуть лише ті з них, на яких можна буде купити їжу та напої і які, зокрема, будуть захищені від потрапляння сторонніх осіб, матимуть хороше освітлення та санвузли з урахуванням статі водіїв. Єврокомісія публікуватиме список таких майданчиків на спеціальному сайті та оновлюватиме його.

Ілюстрація REUTERS

Зміняться й правила оплати праці водіїв - громадяни ЄС, маючи робоче місце в одній країні, мають можливість працювати в іншій. Для цього діє спеціальна система відряджання за кордон. Вона дозволяє платити відрядженим працівникам та надавати їм соціальний захист за правилами їхньої рідної країни. Але за кількох умов: якщо така робота за кордоном є тимчасовою, а її умови відповідають мінімальним вимогам країни, де роботу виконують.

Читайте такожЗеленський жорстко розкритикував роботу вагових комплексів для фур (відео)

За новими правилами, далекобійників також зараховуватимуть до відряджених працівників. Таким чином водіям, які здійснюють перевезення у багатших країнах, треба буде платити більшу зарплатню.

Нові правила також покликані протидіяти каботажу - покласти край практиці, коли компанії з бідніших країн організовують перевезення у багатших державах ЄС. Зокрема фірмам доведеться мати повноцінний офіс з персоналом і флотом автомобілів у країні, де вони надають послуги, а також платити у цій країні податки. Водії також повинні бути приписані до центру операцій у країні надання послуг.

Аби контролювати нові правила, нововведення зроблять обов'язковими "розумні" тахографи, які, зокрема, реєструватимуть перетини кордонів між країнами ЄС. "Розумними" ці пристрої вважаються тоді, коли на них стоять системи супутникової навігації.

Автомобілі, на яких "розумні" тахографи ще не встановлені, доведеться обладнати ними до кінця 2023 року. Додатковий рік виділили для переобладнання тих вантажівок, на яких стоять "розумні" тахографи старішого зразка.

З липня 2026 року під дію нових правил потраплять і водії автомобілів, максимальна дозволена вага яких перевищує 2,5 тонни.

Ілюстрація REUTERS

Умови роботи водіїв з України на території ЄС регулюються Європейською угодою щодо роботи екіпажів транспортних засобів, які виконують міжнародні автоперевезення (ЄУТР). Ця угода продовжить діяти, але нововведення змінять умови роботи й українських далекобійників.

Читайте такожВодіям фур виписали штрафів на 54 тисячі євро через перевантаження

Відряджання працює лише всередині ЄС. Утім, нова директива говорить, що транспортні компанії, зареєстровані за межами Євросоюзу, не зможуть отримати вигідніші умови, ніж компанії з ЄС. Іншими словами, українські далекобійники теж повинні будуть заробляти більше на території ЄС. Тому незабаром Євросоюз почне переговори з третіми країнами щодо закріплення правил, еквівалентних ухваленим нововведенням.

Подібна ситуація і з жорсткішими правилами для перевізників. Зазначається, що транспортні компанії з третіх країн повинні працювати за правилами, еквівалентними нормам ЄС. Задля цього Брюссель планує розпочати переговори з державами, які є учасниками ЄУТР.