Штабу Порошенка порадили не шукати «лазівки» у законодавстві / фото УНІАН

У Міністерстві внутрішніх справ радять виборчому штабу кандидата у президента Петра Порошенка не шукати «лазівки» у законодавстві.

Як передає кореспондент УНІАН, про це радник міністра внутрішніх справ, член координаційного штабу МВС із забезпечення правопорядку на виборах Іван Варченко повідомив під час брифінгу в Києві, коментуючи слова Руслана Князевича - керівника юридичної служби виборчого штабу кандидата у президенти Петра Порошенка - про те, що ЦВК має затвердити роз’яснення, згідно з якими оплата праці агітаторів не може вважатися підкупом виборців.

Варченко зазначив, що завдяки змінам до виборчого законодавства вдалося призупинити розгортання «мережі агітаторів» багатьох кандидатів у президенти, агітатори у цих «мережах» мали отримувати кошти, також планувався підкуп виборців та членів виборчих комісій.

Відео дня

Читайте такожВибори 2019: куди звертатися в разі погроз і підкупу

“Сьогоднішнє законодавство забороняє будь-які додаткові виплати членам комісій, окрім передбачених бюджетом, забороняється додаткова плата агітаторам, спостерігачам. Все це розцінюється як підкуп виборців”, - сказав Варченко.

Також він звернувся до кандидатів у президенти із застереженням утриматися від підкупів виборців у будь-який спосіб, а також закликав держслужбовців і посадовців органів місцевого самоврядування не використовувати адмінресурс з метою агітації. За його словами, посадовець може агітувати лише у відпустці.

Крім того, коментуючи ініціативу Князевича, Варченко заявив: “Ми б дуже на радили штабам кандидатів шукати «лазівки» у законодавстві і намагатися обхідними шляхами порушити закон про вибори президента. Закон має імперативні норми, які забороняють давати й отримувати будь-які гроші за проведення виборчої агітації. Це стаття 64 частина 6 закону про вибори президента. Спроба назвати людей, які займатимуться агітацією, не агітаторами, я думаю, що це не гідно у нашій країні через 5 років після Революції гідності”.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого керівник юридичного відділу штабу Порошенка Князевич заявив, що штаб підтримує ініціативу Громадянської мережі “ОПОРИ” та Комітету виборців України звернутись до ЦВК з проханням роз’яснити, що оплата праці агітаторів не є підкупом.