Експерт назвав дуже небезпечною тенденцію використання брудних методів / фото УНІАН

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко попереджає, що зловживання адміністративним ресурсом і брудними технологіями в ході виборчої кампанії можуть призвести до політичної кризи.

Про це він заявив під час експертної дискусії «Розпал виборчих перегонів: ризики маніпуляцій та фальсифікацій» в агентстві УНІАН.

Фесенко зазначив, що поточний стан виборчої кампанії характеризується очевидним домінуванням агітаційної рекламної кампанії з боку президента Петра Порошенка. Експерт висловив переконання, що виборча кампанія чинного глави держави дещо схожа з виборчою кампанією президента Леоніда Кучми у 1999 році, який теж тоді балотувався на другий термін.

Відео дня

Читайте такожМагера припустив можливіть зриву повторного голосування на виборах президента України

«Коли і адміністративні інструменти працюють, і величезні шалені гроші (задіяні), і навіть штаб діючого президента визнав офіційно, що кожен день витрачається 10 мільйонів гривень. Я думаю, що важко комусь іншому конкурувати за обсягами таких великих коштів», - наголосив Фесенко.

При цьому політолог зауважив, що його більше непокоїть те, що «кампанія, яка розпочинається, іде на межі, а іноді за межею фолу». Зокрема, за його словами, використовуються силові і правоохоронні структури. Фесенко навів в якості прикладу справу голови Херсонської обласної ради Владислава Мангера. На переконання експерта, озвучена генеральним прокурором Юрієм Луценком інформація про Мангера могла бути оприлюднена ще наприкінці минулого року, а не тоді, коли вже почалася офіційно агітаційна кампанія. «Я думаю, що це було зроблено свідомо і на користь одного з кандидатів проти одного з його конкурентів. Ще була одна спроба кримінального провадження проти Тимошенко», - заявив Фесенко.

«На жаль, це свідчить про те, що деякі силові, правоохоронні структури виступають на боці діючого президента, а це деформує, скажімо так, саму кампанію. Безумовно, не може бути абсолютної рівності можливостей і статусу на посаду кандидатів президента, але все одно є серйозна деформація», - вважає експерт.

Ще однією проблемою Фесенко назвав обмеження, які створюються при проведенні різних акцій і заходів окремих опозиційних кандидатів. «Іноді це провокації - як було у Білій Церкві і в Києві. Намагання просто спровокувати зіткнення між людьми, щоб потім дискредитувати самого кандидата. От тут небезпечна гра на агресії», - зазначив політолог.

Він наголосив, що залучення деякими штабами представників праворадикальних структур до брудних методів (коли обливають зеленкою або провокують до прямих насильницьких дій) є дуже небезпечним явищем.

«Суспільство зараз перебуває, на мій погляд, в стані такого соціально-політичного неврозу, де, з одного боку, депресія, тотальна недовіра, а з іншого - у частини людей прояви викиду агресії. Якщо зараз спровокувати цю агресію, це може погано закінчитися, і невідомо для кого, включно з діючим президентом і закінчуючи деякими іншими... Головне, що можуть прості люди постраждати», - наголосив Фесенко.

Він назвав дуже небезпечною тенденцію використання брудних методів.

«Коли починають ось так, вибачте, тупо, так прямолінійно використовувати адміністративні важелі, то це може призвести до накопичення негативних настроїв, критичних настроїв, які і так є в суспільстві. Якщо вони будуть посилюватись, якщо виникне ланцюгова реакція, якщо, вибачте за таке порівняння, виборча кампанія буде тхнути, - то це може завершитися повторенням подій 2004 або 2013 років», - наголосив Фесенко.

Він зауважив, що виборча кампанія Віктора Януковича 2004-го характеризувалася зловживанням брудними технологіями і адміністративним ресурсом, що стало однією з причин політичної кризи, яка виникла в листопаді 2004-го року.

«І зараз ця ситуація може повторитися. І нам треба це мати на увазі. Тому заклик до чесних, демократичних виборів, дотримання стандартів демократичності - це дуже важливо», - заявив Фесенко.

Також він зазначив, що «внаслідок тиску на різних опозиційних кандидатів і в різних формах тиску фактично зараз почала утворюватися така, я б сказав, біполярна структура виборчої кампанії».

Зокрема, за його словами, виборча кампанія свідчить про виникнення поляризації. «З одного боку, президента, який протиставляє себе всім іншим: або я, або Путін; або я, або катастрофа. До речі, це гра на емоції страху, що теж небезпечно. А з іншого боку, опозиційні кандидати, які змушені об'єднуватися для захисту своїх прав», - наголосив він.

Фесенко додав, що опозиційні кандидати хочуть захисту своїх прав з огляду на опосередковані дані, які підтверджують про підготовку масованої кампанії підкупу.