Нардеп відзначив незручність великої кількості кандидатів / фото УНІАН

Народний депутат України Олександр Черненко (фракція «Блок Петра Порошенка») вважає, що передвиборча агітація заходить у більш «брудну фазу» - звинувачень, фейків.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на конференції в Києві щодо виборчої кампанії в Україні.

Читайте також"Це може погано закінчитися": політолог попередив про велику небезпеку брудних методів на виборах

Відео дня

«Ми сьогодні бачимо, що агітація заходить у більш брудну фазу - звинувачень, фейків», - сказав він і наголосив, що це «не красить вибори».

Черненко зазначив, що нинішня президентська кампанія не є винятком порівняно з попередніми. «Вона є такою, традиційно брудною, українською кампанією», - додав він.

Черненко вважає, що ускладнить організацію виборів і велика кількість кандидатів у президенти. Зокрема, за його словами, буде «великий незручний бюлетень», проблеми з наданням кандидатам в президенти часу для агітації у ЗМІ за кошти державного бюджету.

Черненко зазначив, що через велику кількість кандидатів у президенти буде багато членів виборчих комісій. За його словами, в такій ситуації «дуже легко буде зірвати кворум» на засіданні комісії, що призведе до неможливості проводити засідання і ухвалювати рішення. «Це те, що нас може чекати, в разі якщо певні кандидати чи штаби будуть працювати на деструкцію, на хаос», - прогнозує він.

При цьому депутат додав, що це робитиметься в тому випадку, коли в когось з кандидатів виникне бажання «якимось чином зірвати виборчий процес».

«Ми звикли до того, що наші вибори проводяться з чорним кешем, тобто всі білі фонди йдуть на оплату реклами на телебачення, ЗМІ», - зауважив депутат. За його словами, в цій ситуації робота агітаторів вже традиційно в Україні оплачується «чорним налом», тобто неофіційно. Він додав, що так було на попередніх виборах, де існувала «певна змова кандидатів», щоб це питання не порушувати. «Завдяки правоохоронним органам це питання було порушено, і, нарешті, звернули увагу на норму в законі, що з агітатором не можна заключити трудовий договір штабу», - зауважив депутат.

Черненко зазначив, що Центральна виборча комісія має роз’яснення, як вийти із ситуації, поки це питання не врегульоване в законодавстві, щоб не було порушень.