Політолог пояснив електоральний успіх шоумена / фото УНІАН

Шоумен Володимир Зеленський очолив президентські рейтинги, бо змарновано кредит довіри, який мав чинний глава держави Петро Порошенко на минулих виборах.

Про це заявив голова платформи соціально-гуманітарних ініціатив та інновацій «Єдиний координаційний центр» Олег Саакян на прес-конференції в УНІАН.

Успіх Зеленського – це віртуальний продукт, як і, власне Зеленський є віртуальним кандидатом, оскільки він уособлює весь протест українського суспільства, який в цілому накопичився до української політики», - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожМагера припустив можливість зриву повторного голосування на виборах президента України

За оцінкою Саакяна, Зеленський – це позасистемний протест до політичної системи в цілому.

«Чому він віртуальний? Тому що кожен наділяє Зеленського тими властивостями, які б він хотів побачити у кандидатові. До нього є багато взаємовиключних очікувань в суспільстві, і в цьому є серйозний ризик для його команди, оскільки такого виборця привести на виборчу дільницю дуже складно, також дуже складно до останнього дня протримати цю віртуальність, не даючи конкретних відповідей», - додав політолог.

За його словами, останні дні виборчого процесу вимагатимуть конкретних відповідей, і сам політичний дискурс буде таким чином формуватися.

«Якщо їм вдасться утриматись від конкретних відповідей – від цього залежить, з яким рейтингом він підійде в день самих виборів», - сказав експерт.

Також, як вважає політолог, Зеленському буде важко захистити свій результат від можливих фальсифікацій.

«На сьогодні його успіх – це запит суспільства на зміну системи, і це стало можливим через змарнований кредит довіри, який мав Петро Порошенко на минулих виборах», - додав він.

«Фактично на сьогодні ми бачимо, що та кількість людей, які очікували змін системи, – вона виявилася розчарованою владою в цілому, і це багато в чому дискредитує саме той запит, який існував і взагалі ідею змін в країни», - переконаний експерт.

Крім того, Саакян зауважив, що у Зеленського в питанні «миру і безпеки» немає конкретної відповіді, так само як немає навіть платформи щодо врегулювання на Донбасі, про яку він би заявив.

«Як би це дивно не звучало, з точки зору його сьогоднішньої кампанії – це сильна сторона, тому що вона дає електоральний зиск, але вона створює для нього пастку, через яку він може різко втратити підтримку», - припускає політолог.

Загалом, як підсумував Саакян, інтрига щодо президентських перегонів в Україні зберігатиметься до останнього дня.