Вибори  в Україні пройдуть 31 березня / Фото УНІАН

В рамках “Національного екзит-полу” остаточні результати першого туру виборів президента України, які відбудуться 31 березня, оприлюднять о 23:00.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося на прес-конференції “Національний екзит-пол: президентські вибори 2019”.

Директор Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна сказала, що “екзит-пол – це невід’ємний компонент будь-яких демократичних виборів”.

Відео дня

Вона зазначила, що екзит-поли в Україні відіграють особливу роль і значення, оскільки є “платформою з контролю громадськості над чесністю і об’єктивністю виборів”. Зокрема, це буде “відкрите дослідження, яке буде показувати, наскільки об’єктивно проведений підрахунок голосів”.

“Окрім цього, дуже важлива, так би мовити, миротворча функція, тому що ми чудово розуміємо, що після виборів ті кандидати, які не отримають тих результатів, на які очікують, будуть говорити про фальсифікації. Очевидно, що екзит-поли мають стати доказом того, що фальсифікацій не було, або якщо фальсифікації були – будуть теж показувати де, скільки і як”, - заявила Бекешкіна.

При цьому вона сказала, що екзит-полів у день виборів буде декілька і розповіла про відмінність національного екзит-полу від інших.

“По-перше, це максимальна прозорість методології і джерел фінансування”, - сказала Бекешкіна.

Читайте такожПравоохоронці відсьогодні переходять на посилений режим служби в очікуванні виборів президента (відео)

Вона підкреслила, що “Національний екзит-пол” не залежить від жодних політичних сил і кандидатів, а фінансування здійснюється спільними зусиллями різних міжнародних донорів – йдеться про Програму сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та реалізується організацією Pact в Україні. Також до фінансування долучилося Представництво Європейського Союзу, посольства Канади, Чехії, Нідерландів.

“Тут немає ніяких коштів від політичних партій, від кандидатів. І це дуже важливо”, - наголосила Бекешкіна.

Крім того, вона зауважила, що громадський контроль за неупередженістю екзит-полу і фінансовою складовою проводить наглядова рада, яка складається з представників поважних в Україні неурядових організацій.

Також Бекешкіна сказала, що екзит-пол проводитиметься у першому та другому турі виборів президента України, а також на наступних парламентських виборах. У першому турі виборів президента о 14:00 буде представлено інформацію щодо поточного звітування про перебіг процесу опитування респондентів на виході з виборчих дільниць, про імовірні проблеми та складнощі, що можуть виникнути у інтерв’юерів під час сбору даних.

“Ми боїмося, чесно кажучи, що можуть бути якісь перешкоди, тому очевидно, що ми звернемося офіційно до Міністерства внутрішніх справ для того, щоби вони знали, що буде опитування, де воно буде”, - сказала Бекешкіна.

Крім того, о 20:00 будуть оприлюднені результати опитування станом на 18:00, а о 23:00 – будуть оприлюднені остаточні результати опитування.

Польовий етап дослідження “Національний екзит-пол 2019” здійснюватимуть дві українські соціологічні компанії – Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Вибірка буде двоетапною. Зокрема, на першому етапі у кожній області обирається кількість дільниць у відповідності до відсотку виборців у цій області. Самі дільниці обиратимуться у випадковий спосіб. На другому етапі опитуються виборці на виході з виборчих дільниць. Результати декілька разів на день передаватимуться в центральні офіси соціологічних компаній. Результати опитування будуть представлені в загальнонаціональному масштабі та в розрізі чотирьох регіонів – Західний, Центральний, Південний та Східний.

Опитування буде проведено на 400 виборчих дільницях (по 200 для кожної соціологічної компанії). Опитати планується близько 17 тис. респондентів. На кожній виборчій дільниці працюватиме 2-3 особи, а усього буде задіяно близько 1 тис. інтерв’юерів.

Національний екзит-пол проводиться з 1998 року і цього року стане вже 15-и екзит-полом.