Один голос "коштував" від тисячі до півтори тисячі гривень / фото npu.gov.ua

Кандидату у народні депутати на позачергових парламентських виборах, чинному депутату Віталію Барвіненку та участникам викритої Національною поліцією мережі підкупу виборців вручено повістки.

Як інформує перс-служба Національної поліції, про це сьогодні на брифінгу повідомили заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Максим Цуцкірідзе та начальник управління Департаменту захисту економіки Нацполіції Олександр Околіт.

За словами Цуцкірідзе, співробітники Департаменту захисту економіки та Головного слідчого управління Національної поліції України викрили «сітку» підкупу виборців. Вже встановлено, що злочинна схема діяла за наявними ознаками, ймовірно, на користь кандидата у народні депутати до Верховної Ради Віталія Барвіненка.

Підкуп виборців здійснювався на території міста Білгород-Дністровський, а також Білгород-Дністровського, Татарбунарського та частини Кілійського районів.

«Один з діючих народних депутатів, який має багатий політичний досвід, організував «сітку» для підкупу виборців. До «роботи» він залучив агітаторів, які пропонували майбутнім виборцям від тисячі до півтори тисячі гривень за голос. В день виборів громадянам необхідно було сфотографувати бюлетень у кабінці для таємного голосування з відміткою про голосування за Барвіненка і фото викласти в месенджер», – сказав Цуцкірідзе.

Читайте такожУ поліції відкрили справу через підкуп виборців на користь нардепа Кононенка (документ)

За словами Околіта, кожен член злочинної групи відповідав за певний напрям роботи: проведення агітації, формування списків та розподіл коштів за голоси виборців. Наразі всі особи, причетні до скоєння злочину, встановлені.

«У «сітці» з підкупу виборців були задіяні понад 20 осіб. Вони відповідали за певний напрям роботи: проведення агітаційної роботи, формування списків голосуючих, розподіл коштів за виборчий голос, а також контроль за іншими учасниками «сітки» тощо. На даний час всі особи, причетні до скоєння злочину, встановлені», – зазначив Околіт.

Він додав, що формували списки громадян, з якими домовилися про голосування за певного кандидата у народні депутати, голови сільських рад та особи, які користуються авторитетом серед місцевого населення.

Цуцкірідзе підкреслив, що під час проведення санкціонованих обшуків поліцейські вилучили списки з прізвищами громадян, які «продали» свій голос, списки із зазначенням грошових коштів, які виділялися на цю схему з підкупу виборців. Також вилучено телефони з перепискою між учасниками злочинної групи, ноутбуки, в яких знаходиться списки «куплених» виборців, їх дані тощо.

«Слідчими розпочато кримінальне провадження за ст.160 (Підкуп виборця, учасника референдуму) Кримінального кодексу України. Під час проведення обшуків було вручено повістки всім фігурантам, зокрема, і кандидату у народні депутати. Найближчим часом їм буде оголошено підозри», – зазначив Цуцкірідзе.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, Барвіненко Віталій Дмитрович був обраний до парламенту VIII скликання у виборчому окрузі №141 (Одеська область); член депутатської групи "Партія "Відродження", член Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.