false

Лідер партії «Громадська сила» Загід Краснов у першому турі мерських виборів у Дніпрі набирає 33,2% голосів, випереджаючи чинного мера Бориса Філатова, у якого 30,1%.

Про це свідчать дані соціологічного дослідження електоральних уподобань мешканців Дніпра, які провів Центр суспільного розвитку «інтер-акція» на замовлення Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт». Результати дослідження були презентовані в прес-центрі ІА «Інтерфакс-Україна».

false

Опитування проводилося методом особистого інтерв'ю face-to-face в Дніпрі 15-16 жовтня. Було опитано 3 тисячі респондентів. Статистична похибка не перевищує 1,8%.

Відео дня

Серед політичних партій респонденти віддали перевагу «Громадській силі» – 25,7%. Далі йде «Пропозиція» – 22,6%. На третьому місці, з великим відривом від лідерів, йде президентська партія «Слуга народу» з 11,2%. Слідом за нею «Блок Вілкула» – 7,5%, «Опозиційна платформа – За життя» – 6,9%. На межі потрапляння до Дніпровської міської ради партії «Батьківщина» з 4,8% та «Наш край» з 3,7%.

false

Серед кандидатів у мери показники такі: Загід Краснов – 33,2%, Борис Філатов – 30,1%. З триразовим відставанням від лідерів гонки йде кандидат від Партії «Слуга народу» Сергій Риженко – 10,5% і Олександр Вілкул - 8,7%.

А ось у другому турі дані опитування показують суттєву перевагу Загіда Краснова. У другому турі за нього готові проголосувати 47,3%, за Бориса Філатова – 31,5%. Ще 21,2% не визначилися.

false

Такий розрив у другому турі можна пояснити показниками антирейтингу кандидатів. Найбільший у Бориса Філатова – 60,3%, в Олександра Вілкула – 47,6%, на третьому – Сергій Нікітін з 23,7%. Далі йдуть Сергій Риженко з 10,7%, Мгер Куюмчян з 10,3%. Загід Краснов з 9,5% голосів антирейтингу – на шостому місці.

false

На думку експертів, антирейтинг Філатова може зрости, оскільки він відмовився прийняти виклик на дебати з боку Краснова. Крім того, на нинішній антирейтинг вплинули інші фактори – зокрема, використання бюджетних грошей на самопіар.

Керівник аналітичного центру «Третій сектор», політолог Андрій Золотарьов зазначив:

«Філатов – це нехай і високооплачуваний, але все-таки слуга Геннадія Корбана. Відносно нього діє вирок, він уклав угоду зі слідством, і по ряду причин він той, кого не оберуть. Філатов для нього – ключ до бюджету міста. Він хоче мати монопольний доступ до бюджету і хоче продовжити п'ятирічку його розпилу. Оскільки 300 кримінальних справ щодо чиновників мерії красномовніше за все говорять про масштаби корупції в місті. Тому я додав би до п'яти питань президента ще шостий – про те, що мер повинен особисто підписувати всі видатки міського бюджету».

Політолог Володимир Фесенко у свою чергу підкреслив, що мери великих міст вже мають всі ознаки олігархів:

«Одне з побічних явищ децентралізації стало те, що мери великих міст стали місцевими олігархами. І вони отримують не тільки адміністративний ресурс, а й економічний ресурс. Філатов в лідерах в Україні використовує бюджетні гроші на свою рекламу. І разом з Корбаном вони статус місцевих олігархів намагаються використовувати й на виборах. Тому ці вибори в Дніпрі будуть дуже гострими та дуже напруженими. І дуже важливо, щоб вони пройшли чесно», – сказав він.