фото УНІАН

Мер Одеси Геннадій Труханов може здобути перемогу над своїми суперниками.

Таку думку висловив на своїй сторінці в Фейсбук популярний український політолог і журналіст Кирило Сазонов.

За його спостереженням, незручні суперники Геннадія Труханова ніяк не пов'язані з наближенням виборів і політичною областю в Одесі. Це крупні бізнесмени, які вирішили приватизувати історичні будівлі в центрі міста.

Відео дня

«Це бізнесмени, раніше які прикупили приміщення в будинках - пам'ятках архітектури, яких в Одесі дуже багато. Особливо в центральній частині міста. Приватизація квадратних метрів проходила в обхід мерії - через київські структури, не без допомоги «чорних» реєстраторів. Далі - по суті, злочинна реконструкція, через яку багато пам'ятників почали руйнуватися. Багато з них так і залишилися покинутими: відновлення вимагає великих грошей, а подальша реконструкція ризикує закінчитися обвалом. Що може в такому випадку зробити міська мерія, якщо ці будівлі - не в її юрисдикції?

Що може в такій ситуації зробити мер, у якого немає законних повноважень впливати на процес? За ідеєю, нічого», - зазначає політолог.

Кирило Сазонов вважає, що Геннадій Труханов став незручним для багатьох, оскільки йому вдалося зламати добре налагоджену і працюючу в різних містах схему зі знищення або «віджимання» історичних будівель. «Труханову вдалося відновити відомий в Одесі пам'ятник архітектури Будинок Руссова і навіть повернути приміщення в комунальну власність. Після такої гучної перемоги мерія взялася за інші об'єкти - Будинок Гоголя, який теж понад 10 років знаходиться в напівзруйнованому стані. Завдання - привести його в порядок і повернути місту. Зрозуміло, що власники не горять бажанням розлучатися з квадратними метрами в центрі міста. Але з огляду на те, що сьогодні ці будівлі об'єктивно перебувають в критичному стані, Труханова можна зрозуміти. Тепер головне, чим закінчиться юридична боротьба, де одеська мерія налаштована більш ніж рішуче», - зазначає Кирило Сазонов.

Примітно, що Одеса є лідером серед міст України за кількістю старих будинків. П'ять тисяч житлових будівель Одеси (11,5%) побудували до революції 1917 року, ще майже 6 тисяч - до 1945 року. У Києві старий фонд (до 1945 року) налічує всього 2,5 тисячі будівель, у Львові історичних будівель і того менше. На жаль, 750 житлових будинків Одеси визнані старими - їх треба або зносити, або повністю реконструювати. 25% всіх житлових будинків мають показник зносу понад 60% і в найближчі роки теж стануть становити небезпеку для своїх мешканців.