У Харкові відкрили справу через недостачу бюлетенів  / фото REUTERS

Поліція Харкова відкрила кримінальне провадження за фактом недостачі виборчих бюлетенів.

Як повідомили у Відділі комунікації поліції Харківської області, 20 жовтня від заступника голови однієї з політичних партій надійшла відповідна заява. Попередньо встановлено, що міською територіальною виборчою комісією для друку виборчих бюлетенів з виборів Харківського міського голови та депутатів Харківської міськради обрано книжкову фабрику, з якою було укладено договір. При передачі надрукованих бюлетенів виявилася їх недостача.

Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 158-1 (незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше одного разу, викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 2 років позбавлення волі.

Відео дня

Читайте такожЦВК сформувала новий склад Івано-Франківського обласного тервиборчкому

Особливості місцевих виборів в Україні

Згідно з Виборчим кодексом, 25 жовтня на місцевих виборах виборчі системи використовуватимуться в залежності від кількості виборців в територіальній громаді.

У територіальних громадах з кількістю виборців у 10 тисяч депутатів сільської, селищної, міської ради обиратимуть за мажоритарною системою в багатомандатних виборчих округах. У кожному такому окрузі при цьому може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

У територіальних громадах з кількістю виборців 10 тисяч і більше депутатів обиратимуть за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ.

10 жовтня Центральна виборча комісія затвердила роз’яснення щодо порядку заповнення бюлетенів на місцевих виборах 25 жовтня. Як правильно заповнювати виборчий бюлетень можна переглянути за посиланням.