У КВУ вважають, що Кабмін не зміг забезпечити проведення місцевих виборів на належному рівні в умовах пандемії / фото REUTERS

У Комітеті виборців України вважають, що уряд не зміг забезпечити проведення місцевих виборів на належному рівні в умовах пандемії COVID-19.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив голова КВУ Олексій Кошель.

Читайте такожМісцеві вибори 2020: стала відома остаточна явка виборців"За підсумками вчорашнього дня ми маємо підстави говорити, що уряд не зміг забезпечити належне проведення виборів в умовах пандемії коронавірусу. Кабмін прийняв постанову, якою затвердив план протиепідемічних заходів, але цей план не був підтверджений коштами. Зокрема, на вологе прибирання, на достатню кількість масок, на термометри належної якості тощо", - зазначив він.

Відео дня

Так, вчора один зі спостерігачів КВУ надіслав фотодоказ того, що на одній з дільниць під час вимірювання температури його тіла термометр показав 32 градуси, хоча спостерігач був здоровим та почувався добре.

За словами Кошеля, пізніше виявилося, що такі факти є масовими, а рекордно низьку температуру було зафіксовано в одного з виборців - 28,5 градусів.

На думку очільника КВУ, це свідчить про неякісні термометри, які були закуплені у неперевірених постачальників.

Спостерігачі КВУ також повідомили, що на дільниці №462028 на Львівщині температуру вимірювали не всім, а в селищі Довжок Хмельницької області вимірювання температури взагалі не проводилося, тому що термометр не працював.

“Оцей хаос на виборчих дільницях був спричинений тим, що уряд не провів централізовану роботу із закупівлі необхідних засобів захисту, насамперед для членів дільничних комісій”, - вважає Кошель.

Крім того, спостерігачі КВУ масові фіксували приклади, коли члени ДВК та інші особи, які на законних підставах були присутні на дільницях, носили медичні маски з порушенням вимог, зокрема, нижче підборідь.

Голова КВУ підкреслив, що особливо поширеними ці факти були під час підрахунку голосів.

“Також це призвело до того, що ми отримали повідомлення, коли члени комісій відмовлялися приймати заяви на голосування вдома із виносними скриньками. Вони повідомляли, що не мають захисних костюмів”, - розповів він.

За словами Кошеля, на деяких дільницях члени комісій купували такі костюми за власні кошти.

Наприклад, голова ДВК у селі Біла Криниця Рівненської області придбав захисні костюми для того, щоб організувати голосування належним чином, а у Херсоні такі костюми купила родичка особи, яка перебуває на самоізоляції.

У КВУ закликали Кабмін до другого туру місцевих виборів виділити кошти на закупівлю необхідної кількості засобів захисту, відповідно до рекомендацій МОЗ, а також на вологе прибирання приміщень, де працюють виборчі комісії.

Місцеві вибори в Україні: що відомо