Коронавірус не є перешкодою для походу на дільниці для переважної більшості респондентів / фото УНІАН

У місцевих виборах 25 жовтня планують взяти участь понад 60% виборців.

Про це свідчать результати дослідження соціологічної групи «Рейтинг», проведеного впродовж 16-19 жовтня.

Читайте такожЗеленський: на наступних президентських виборах українці повинні мати можливість голосувати в Інтернеті

Відео дня

Про свою участь у місцевих виборах заявили 61% опитаних. 18% вагаються (50/50), ще 7% – можливо візьмуть участь, 13% – малоймовірно. Поступово зростає виборча мобілізація у молодшій та середній вікових категоріях.

Як вказано у прес-релізі за результатами опитування, соціологи зафіксували поступове зростання позитивних очікувань від виборів на місцевому рівні від початку дослідження (початок вересня 2020). Сьогодні 34% опитаних вважають, що ситуація внаслідок виборів у їхньому місті/селі покращиться. 52% вважають, що нічого не зміниться. Лише 6% вважають, що вона погіршиться. Зростання оптимізму фіксується серед респондентів усіх вікових категорій.

Також опитування показало, що коронавірус не є перешкодою для походу на дільниці для переважної більшості респондентів: у разі загострення ситуації з розповсюдженням коронавірусу, готовність взяти участь у виборах підтвердили 51% опитаних, 21% вагаються (50/50), 9% – можливо прийдуть на дільниці, 17% – малоймовірно. За останні два тижні зросла кількість тих, хто готовий прийти на дільниці навіть у разі загострення епідемії.

Також понад половина - 57% - чули про рекомендації уряду голосувати на виборах особистою ручкою. 42% – не чули. Лише третина знають про рекомендацію не брати з собою на дільниці дітей. 65% – не знають. Більше останніх серед тих, хто має дітей до 16 років. Попри це 87% підтримують таку рекомендацію, лише 10% – протилежної думки.

Аудиторія опитування - населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність – 5 тис. респондентів. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження - не більш як 1,4%.

Коли місцеві вибори в Україні

  • Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня.
  • 5 вересня в Україні стартуваввиборчий процес в рамках підготовки і проведення місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.
  • Голосування відбуватиметься з 8:00 до 20:00 25 жовтня, а встановити його результати виборчкоми мають до 6 листопада.