Соціологи розповіли про електоральні настрої киян / фото УНІАН

У Києві лідерами електоральних симпатій у рейтингу політичних сил на виборах до міськради є партії: «Європейська солідарність», «Слуга народу» та «УДАР».

Такі результати опитування «Суспільно-політичні настрої киян», проведеного соціологічною групою «Рейтинг».

Читайте також"Я всі борги віддаю": Верещук заявила про "тисячі ботів" в Instagram від недоброзичливців

Відео дня

Згідно з цими даними, якби вибори до міськради відбулися сьогодні, то за «Європейську солідарність» віддали голоси 19,8% тих, хто визначився та має намір голосувати, партію «Слуга народу» - 19,3% та партію «УДАР» – 17,1%.

За партію «Опозиційна платформа – За життя» проголосували б 8,0% таких опитаних, партію «Батьківщина» – 5,7%, партію Шарія – 5,0%, партію «Голос» – 4,6%, партію «Перемога Пальчевського» – 4,5%, партію «Сила і честь» – 3,0%, партію «Свобода» – 2,5%. Рейтинг інших політичних сил – менше 2%.

При цьому не визначилися, за кого голосувати, близько 11% опитаних.

За даними соціологів, з серпня минулого року рейтинг «Слуги народу» має стабільну негативну динаміку, а «Європейської солідарності» та «УДАРу» – позитивну.

Щодо виборів мера Києва, то рейтинг, як і раніше, очолює нинішній міський голова Віталій Кличко, але він не перемагає одним туром.

Так, згідно з даними телефонного опитування киян, Кличка зараз підтримують 41,7% тих, хто визначився із вибором і має намір взяти участь у голосуванні. Далі рейтинг запропонованих респондентам кандидатів виглядає так: Сергій Притула (від партії «Голос») набирає зараз 11,6%, Ірина Верещук («Слуга народу») – 9,4%, Андрій Пальчевський (самовисування) – 9,0%, Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») – 5,4%, Олександр Попов (самовисування) – 4,5%, Вадим Рабінович («Опозиційна платформа – за життя») – 3,5%, Олександр Омельченко («Єдність») – 3,3%, Андрій Іллєнко («Свобода») – 2,6%, Віталій Нестор («Батьківщина») – 2,1%, Борислав Береза (самовисування) – 2,0%, Михайло Поживанов («Сила і честь») – 0,8%. «Іншого кандидата» підтримують 4,4%.

Не визначились, кого з кандидатів підтримувати, 8,5% респондентів, ще 1,6% зазначили, що не брали б участі у голосуванні на місцевих виборах.

Довідка. Соціологічна група «Рейтинг» провела дослідження 26-27 липня. Було опитано 2 тис. жителів Києва методом CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Похибка репрезентативності дослідження не більше 2,2%.

Як повідомляв УНІАН, ЦВК роз’яснила питання участі організацій політпартій у формуванні виборчих комісій на місцевих виборах.