Через тривалу відсутність сонця взимку в багатьох відчувається брак вітаміну D. Вас тягне на солодке, постійно хочеться спати, одна застуда закінчується і починається інша – це привід перевірити рівень вітаміну D у крові. 

Вітамін D до нас потрапляє двома шляхами: із їжею (молочні продукти, морська риба північних морів) та із сонячними променями, йдеться в сюжеті ТСН.

Читайте такожЦибуля й часник не допоможуть: українцям пояснили, як захиститися від грипу

Дослідження свідчать,  що в наших широтах 80% дорослого населення мають нестачу вітаміну D, а до 10% - його дефіцит. І це найбільш гостро відчувається наприкінці зими. Якщо в організмі недостатня кількість вітаміну D, це може обернутися ламкістю кісток.

Якщо вас тягне на солодке, не полишає втома, весь час переслідують віруси та застуди - це привід перевірити рівень сонячного вітаміну в лабораторії. Якщо аналіз покаже дефіцит вітаміну, то  проблему може вирішити тільки лікар. Якщо нестача, тут можна вплинути на харчування самотужки.

"На першому місці продукти, багаті тваринними жирами, жирні сорти риби, оселедець, скумбрія. Також рекомендовано кожен день бувати на сонці", – каже лікар-дієтолог Карина Дейнеко.