Біля вишу також багато поліцейських / фото trassae95.com

В Одесі активісти, які підтримують наказ міністра охорони здоров'я Уляни Супрун про відсторонення від посади ректора Одеського медичного університету Валерія Запорожана, сьогодні під час мітингу штурмували ректорат університету.

Як передає кореспондент УНІАН, у середу біля ректорату, розташованого в Валіховському провулку, зібралися противники Запорожана.

Зокрема, частина співробітників вишу разом з призначеною Супрун в. о. ректора Владленою Дубініною, а також активісти, зокрема, представники «Національного корпусу».

Відео дня

Також у Валіховський провулок прибули депутати Верховної Ради від БПП «Солідарність» Володимир Курінний і Давид Макарян.

Дубініна намагалася пройти в ректорат, як пояснили учасники акції, щоб підписати відповідні документи для видачі зарплати співробітникам. Але двері були зачинені зсередини, і протестувальники разом з Макаряном вдалися до спроби прорватися всередину. Двері зламали і частково вибили, розбивши скло.

Протестувальників відтіснили поліцейські, хтось зсередини розпорошив сльозогінний газ. Під час мітингу відома в місті Ірина Потоцька звинуватила Запорожана в крадіжці і заявила, що активісти прийшли захистити інтереси тих, «хто потребує заробітної плати».

Читайте такожВ Одесі судитимуть лікаря "швидкої": не надав допомогу людині, яка помирала на вулиці

За її словами, виш майже 8 місяців не може нормально працювати, і громадські організації міста підтримують наказ Супрун про відсторонення Запорожана. За словами Макаряна, раніше до нього звернулися представники громадських організацій з проханням, щоб він розібрався з «проблемами» медуніверситету.

«Мені розповіли про розкрадання коштів, про те, що з балансу зникають гуртожитки... Я написав запити, почалися перевірки КРУ», - заявив депутат. За його даними, на бюджетні кошти керівництвом вишу також було закуплено дороге устаткування, яке для роботи самого медуніверситету не використовується. Він також звинуватив голову профкому вишу Юрія Сухіна, який підтримує Запорожана, в рейдерському захопленні ректорату.

Наразі МОЗ не дав права підпису прихильникам екс-ректора, через що, зокрема, працівники університету певний час не отримують заробітну плату, а студенти - стипендію.

Довідка УНІАН. У липні 2018 року МОЗ заявило про дострокове розірвання контракту з ректором вишу Запорожаном, оскільки до міністерства нібито неодноразово надходили скарги від депутатів ВР і громадських організацій про його неправомірні дії. Тому МОЗ ініціювало перевірку, але Запорожан перешкоджав цьому.

31 серпня вчена рада медуніверситету обрала своїм головою Запорожана, а особою, уповноваженою керувати вишем, - голови профкому Сухіна. У свою чергу Міністерство охорони здоров'я заявило, що це незаконно, і поклало виконання обов'язків ректора на проректора Владлену Дубініну.

7 вересня прихильники Запорожана силою захопили ректорат, а 11 вересня Дубініна прорвалася до службового кабінету за допомогою поліції. Вже 10 грудня виш знову захопили прихильники Запорожана.

Повідомлялося, що одним із судових рішень МОЗ заборонено призначати керівників вишу до розгляду позову Запорожана, який оскаржує в суді своє звільнення.

Наприкінці грудня в Міністерстві охорони здоров'я заявили про створення Національного одеського медичного університету на базі одеського медуніверситету та Кримського державного медуніверситету ім. Георгіївського, але в січні 2019 року Окружний адміністративний суд Києва зупинив відповідне розпорядження Кабміну.