REUTERS

Нікотин, а точніше, нікотинова залежність – основна причина, через яку люди не можуть відмовитися від куріння. Тому багато хто гадає, що нікотин впливає на розвиток пов’язаних із курінням захворювань – серцево-судинних, респіраторних, онкології тощо. Але попри поширеність думки, вона помилкова. Чисельні дослідження показали у чому полягає реальна небезпека куріння та чому нікотин може використовуватися для відмови від звички.  

«Нікотин – рішення проблеми куріння», – до такого висновку дійшли вчені, дослідники та громадські активісти в рамках щорічного Глобального форуму з нікотину (GFN) цього року.  

Переосмислення ролі нікотину пов’язано з тим, що найбільш шкідливим у курінні є сигаретний дим. Він містить 7000 хімічних речовин, декілька сотень яких – канцерогени. Серед них: аміак, свинець, арсен, метопрен.

Відео дня

Споживання нікотину не є безпечним, але у порівнянні з іншими речовинами у складі сигарет, набагато менш шкідливе. Нікотин – природний алкалоїд, який продукують рослини з родини пасльонових. Він є й в організмі людини – виробляється печінкою та необхідний для обміну речовин.

Нікотин використовується в медичній промисловості та при правильному застосуванні дає ряд терапевтичних ефектів. Нікотин має протизапальні властивості, може бути використаний для загоєння ран і лікування судинних порушень у хворих на цукровий діабет. Нікотин прискорює мислення і підвищує працездатність.

Потрапляючи до організму з викурюванням сигарети, нікотин швидко розповсюджується у крові та дає відчуття насичення. Через деякий час організм звикає отримувати нікотин ззовні та поступово припиняє виробляти його самостійно – цей процес є основою нікотинової залежності. Тому відмова від звички тісно пов’язана зі швидкістю доставки нікотину до крові та поступовим зменшенням його дози. Так, у рамках дослідження нікотинозамісної терапії було доведено, що курці, які використовують вищі дози нікотину, кидають курити частіше, ніж ті, хто використовує низькі дози. 

У рамках доповідей на GFN розглядалася відмова від куріння шляхом заміщення сигарет альтернативними продуктами, що містять нікотин: жувальний тютюн, пластирі, нікотинові жуйки, електронні системи доставки нікотину (ЕСДН). Останні, згідно з дослідженнями, є найбільш ефективними. Вони дозволяють отримувати нікотин зі збереженням звичного ритуалу та рівня насичення.

ЕДСН поділяються на електронні сигарети та системи нагрівання тютюну і відносяться до категорії продуктів зниженого ризику. Завдяки тому, що тютюн не згорає, а нагрівається, аерозоль містить на 90-95% менше шкідливих речовин у порівнянні з димом сигарети та виключає пасивне куріння.

Електронні системи доставки нікотину встигли довести свою ефективність у розвинутих країнах. Так, у 2018 році у Великій Британії розповсюдженість куріння знизилася до рекордного показника у 14,4%. Завдяки використанню альтернативних продуктів рівень куріння знизився майже на чверть за 5 років, що значно скоротило захворюваність і державні витрати на лікування.

Продумана державна політика, за якої електронні сигарети використовуються як засіб для відмови від куріння, вивела Велику Британію у чемпіони по боротьбі з курінням у порівнянні з іншими країнами, де альтернативи прирівнюють до сигарет.