Вісім класів закриті на карантин / portal.lviv.ua

В Одесі через спалах гострого респіраторного захворювання (ГРЗ) закрито на карантин вісім класів школи №63.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу заявила директор департаменту освіти і науки Одеської міської ради Олена Буйневич.

«Вісім класів закрито на карантин. Це викликано тим, що більш ніж 30% учнів у цих класах хворіють на ГРЗ, серед яких є не тільки випадки простудних захворювань, а й вірус Коксакі. Оскільки ця хвороба лякає наших батьків, просимо у разі виявлення будь-яких ознак гострого респіраторного захворювання не пускати дитину до школи», - сказала Буйневич.

Відео дня

Вона зазначила, що у разі виявлення в школі дитини з ознаками ГРЗ вона буде відразу поміщена до ізолятора, а до навчального закладу викличуть батьків, щоб відправити дитину додому.

У разі так званого залишкового кашлю (після основної хвороби) до школи необхідно надати відповідну довідку від лікаря про те, що конкретна дитина не є небезпечною для оточуючих.

Читайте такожУ цьому епідсезоні на грип можуть захворіти до 6 млн українців

Як уточнила Буйневич, йдеться про вірусні і простудні захворювання, а також про вірус Коксакі, який віднесено до категорії гострих респіраторних вірусних інфекцій.

«Симптоми цієї хвороби такі самі, як у грипу. Зовнішні відмінності - висип на долонях. Це як вітрянка. Якщо вона сталася, то, зазвичай, велика кількість людей на неї хворіють», - сказала чиновниця.

Довідка УНІАН. Вірус Коксакі відноситься до ентеровірусів, які розмножуються в шлунково-кишковому тракті і вважаються хворобами «брудних рук». Зараження можливе також повітряно-крапельним шляхом, через продукти, які не пройшли термічну обробку, і воду.

Інкубаційний період вірусу становить від 2 до 10 днів. Перші ознаки вірусу схожі на звичайний грип або застуду. Головна ознака вірусу Коксакі - невеликі бульбашки з рідиною на тілі, в першу чергу, в роті і на статевих органах. Вони не викликають свербіння, але дискомфорт і біль проявляється практично відразу. Крім цього, симптомом вірусу Коксакі є сильна діарея та розлад шлунково-кишкового тракту. Якщо запустити лікування, це може загрожувати загальним запаленням центральної нервової системи, менінгітом, паралічем, перикардитом, розвитком діабету.