Зеленський заслухав керівництво МОЗ щодо ситуації з коронавірусом / фото - ОП

Наразі в Україні не зафіксовано зараження смертельно небезпечним коронавірусом 2019 nCoV. Виявлені підозрілі випадки, про які повідомляли ЗМІ, були звичайним грипом.

Читайте такожЛікарі назвали перші симптоми смертельного коронавірусу: діарея, нудота, головний біль

Про це на зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським повідомила міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька. Глава держави заслухав керівництво МОЗ щодо ситуації з коронавірусом, який розповсюджується з Китаю.

Відео дня

За словами міністра охорони здоров’я, для контролю над ситуацією постійно працює оперативний штаб. МОЗ підготувало порядок реагування для лікарень і лікарів, прикордонних служб та лабораторій. 

«Сьогодні для всіх очевидні процедури в разі виявлення, необхідності лікування та діагностування. Є готовність в лабораторіях і по тест-системах для виявлення та виключення підозрілих випадків щодо того, стосуються вони чи ні китайського коронавірусу. Взаємодія з міжнародними організаціями, які моніторять на глобальному, міждержавному рівні, щоденна», – наголосила Зоряна Скалецька.

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив про налагоджену комунікацію з прикордонниками, зокрема в аеропортах. Підготовлено інструкцію, як реагувати й перевіряти пасажирів. 

Він також запевнив, що в Україні готові лікувати вірус, якщо його буде виявлено.

«Ті технології, які допомогли вилікувати людей в Китаї, застосовуються і в Україні. Наші інфекціоністи знають про них і готові ними скористатися. За допомогою таких же технологій вони лікують грипоподібні захворювання», – зазначив заступник міністра.

Нагадаємо, в Китаї станом на початок доби зафіксовано 1975 випадків зараження коронавірусом 2019-nCoV. Число загиблих від пневмонії досягла 56 осіб.

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила в кінці грудня 2019 року. Збудником захворювання став новий тип коронавируса - 2019 nCoV. Вірус передається від людини до людини. Інкубаційний період коронавируса триває від 2 до 12 діб.

Вірус поширився в ряд країн Азії, потрапив до Франції, США та Канаду. 24 січня міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька заявила, що в Україні виявлено три випадки підозри на захворювання коронавірусів, два з яких не підтвердилися.